Orbán Viktor miniszterelnök egyik fő célja, hogy Magyarországon soha ne kelljen szembesülni azokkal a liberális politika szülte problémákkal, amelyek szétzilálják a multikulturális nyugati társadalmakat, és vajon nincs igaza ebben, hiszen az országnak így is millió problémája van? - teszi fel a kérdést Rod Dreher a The American Conservative című amerikai lapban megjelent cikkében, miután a múlt héten részt vett a Forum for Christian Communicators című budapesti konferencián.

Az amerikai újságíró a konferencia után többedmagával vendég volt a miniszterelnök hivatalában.

Dicséret a tengerentúlról

Tapasztalatairól beszámolva azt írta az "Orbán Viktor a keresztények között" című cikkében, hogyha valaki személyesen találkozik Orbán Viktorral, akkor kiderül, teljesen más ember, mint amilyennek az amerikai média bemutatja. 

Energikus, elviselhetetlenül intelligens, humoros, önkritikus, realista és egyes pillanatokban szinte ölre menne Magyarország és annak érdekei megvédéséért 

- emelte ki Rod Dreher. "Ha Trump olyan ügyes és okos volna, mint Orbán, akkor a politikai helyzet az Egyesült Államokban teljesen más volna" - tette hozzá. A találkozón a kormányfő beszélt arról, hogy 2014 óta "a szókimondás misszióját tölti be", mert rájött, hogy ő az egyetlen szabad ember az európai miniszterelnökök között. Saját magyarázata szerint a szabadság azt jelenti, hogy erős, egységes parlamenti egység áll a háta mögött. A nyugati politikusok manapság nem mondhatják ki, amit gondolnak  - idézte őt Dreher. Orbán Viktor erre példaként azt mondta, hogy az európai migrációs válságra csak a magyar kormány reagált a saját és az európai kereszténység érdekeinek megfelelően - olvasható a hétfőn megjelent cikkben. A miniszterelnök elmondta, elutasítja a nyugati elit álláspontját, miszerint a posztkeresztény, posztnemzeti civilizáció nagyszerű dolog. A fő kérdés szerint a Nyugaton most az, hogy tud-e békében élni egy feszültségekkel teli plurális társadalom. "A legfontosabb kérdés azonban az, hogyan lehet gondoskodni arról, hogy ez a kérdés ne merüljön fel" - jelentette ki a kormányfő.

Kötcse, 2019. szeptember 7. Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriához 2018. Szeptember 8-án. Mellette Balog Zoltán, az alapítvány kuratóriumi elnöke (b). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi BalázsForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Budapest a szabad gondolatok terepe

Ahhoz, hogy Magyarország kerítést építetett a déli határán a muszlim menekültek távol tartására, a döntő érvet a közel-keleti keresztény vallási vezetők szolgáltatták - magyarázta Orbán. "Ők tudják, mi lesz annak a társadalomnak a sorsa, amelyet meg kell osztani a muszlimokkal" - mondta.

A vendégek között volt Philip Blond brit közgazdász is, aki egyik kérdésében arra célzott: a miniszterelnöknek missziója van Európa reevangelizációjában. Orbán Viktor erre úgy válaszolt, az ő nemzedékének feladata a kommunizmus legyőzése volt, a vallási újjászületés már az ezredforduló generációjának feladata lesz. 

A cikkíró szerint Orbán őszintén beszélt arról, hogy a magyar társadalomnak meg kell erősítenie nemzeti és keresztény identitását, hiszen ez a kettő összetartozik. Hozzátette, neki mint keresztény politikusnak az a feladata, hogy ennek a "gyógyulásnak" teret biztosítson. Orbán Viktor azt szeretné, ha azok a nyugatiak, akik vallják eme értékeket, eljönnének Budapestre, ahol szabadon elmondhatják gondolataikat, ahol "intellektuális hazára lelnek". "Én igyekszem kialakítani egy szabad teret ehhez Budapesten" - mondta.