Senki nem akarja befogadni a terrorizmus miatt elítélt szír migránst

Ahmed H. a bíróság előtt
Vágólapra másolva!
Meghosszabbította a 2015. szeptemberi röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt elítélt Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét november 14-ig a Nyírbátori Járásbíróság, így a szír férfi egyelőre Magyarországon marad.
Vágólapra másolva!

Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője szerdai közleményében azt írta, augusztus 27-én a magyar hatóságok ismét megkeresték a ciprusi hatóságokat a külföldi állampolgár visszavétele érdekében, de válasz még nem érkezett a megkeresésre.

Ahmed H. a bíróság előtt Forrás: MTI/Mónus Márton

A kedden meghozott döntés szerint a bíróság megállapította, hogy a kiutasítás végrehajtásához szükséges okmányok beszerzése a külföldi hatóságok eljárása miatt húzódik el.

Egyik ország sem akarja átvenni

A sajtószóvivő azt írta, az elmúlt hónapokban a magyar hatóságok felvették a kapcsolatot minden olyan állammal, amelyhez az elítéltnek valamilyen kötődése van, mint például Ciprus, Németország, Szíria, Szerbia, Anglia és Horvátország.

Eddig egyik ország sem járult hozzá az elítélt átvételéhez,

ő pedig megtagadta annak az okmányigénylő adatlapnak a kitöltését, ami úti okmánnyal történő ellátásához szükséges lenne - közölte Resán Dalma.

Rendszeresen meghosszabbítják az idegenrendészeti őrizetét

A szír férfit a Szegedi Törvényszék 2018. szeptember 20-án terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése miatt öt év börtönbüntetésre ítélte és tíz évre kiutasította Magyarország területéről.

A szabadságvesztésbe beszámították Ahmed H. letartóztatásban töltött, csaknem három éves idejét.

Idén januárban a férfit - negyven hónap letöltését követően - feltételes szabadságra bocsátották, azonban ténylegesen nem szabadult, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a kiutasítás végrehajtása miatt

elrendelte az idegenrendészeti őrizetét,

amit a bíróság azóta rendszeresen meghosszabbít.