Lakása eladása során a vevőt és az ügyvédet is átverte egy békéscsabai nő

Vágólapra másolva!
Csalás miatt emeltek vádat egy békéscsabai nő ellen, aki úgy próbálta eladni lakását ismerősének, hogy a házat több adósság terhelte, mint amennyi a vételár volt.
Vágólapra másolva!

A 36 éves nő elhatározta, hogy megszabadul több millió forintos adósságától, és meghirdette eladásra békéscsabai lakását.

Egyik régi ismerőse jelentkezett vevőnek, akivel 1,6 millió forintos vételárban egyeztek meg, és 2015 szeptemberében adásvételi szerződést is kötöttek a lakásra.

A nő tudta, hogy annyi tartozása van a bank felé, ami több, mint a lakás vételára, és ezt nem fogja tudni kifizetni, így a bank nem ad ki neki törlési engedélyt. Ennek ellenére a vevőnek és az eljáró ügyvédnek azt állította, hogy az ingatlan-nyilvántartásban szereplő jelzálogjog ugyan még nem törölték, de a hitelt már kifizette, ezért tehermentesen el tudja adni a lakást.

A szerződésben rögzítették, hogy a szerződéskötés napján

a vevő 600.000. forint előleget adott át a tulajdonosnak, míg az vállalta, hogy október közepéig beszerzi a banktól a törlési nyilatkozatot

és miután azt bemutatta, a vevő kifizeti a hátramaradt vételárat.

A tulajdonos és a vevő

2015. október 14-én újra elmentek az ügyvédi irodába, ahol a a tulajdonos azt állította, hogy a törlési nyilatkozatot elfelejtette magával hozni, ám következő alkalommal pótolja.

A vevő megbízott benne, mert régóta ismerősök és szomszédok voltak, és átadta neki az 1 millió forint hátralékot, a tulajdonos pedig aláírásával hozzájárult ahhoz, hogy a vevő tulajdonjogát a földhivatal bejegyezze. Az ügyvéd a szerződést a földhivatalhoz benyújtotta, de a

tulajdonjog bejegyzését elutasította, mivel a jelzálogjog jogosult hozzájáruló nyilatkozatát a vevő nem tudta csatolni.

A vevőt tehát sikeresen megtévesztette az ismerőse, mivel

ha tudta volna, hogy a a lakást olyan mértékű adósság terheli, ami több, mint maga a vételár, a tulajdonosnak a vételárat nem fizette volna ki.

Az ügyészség a nő ellen csalás miatt vádat emelt.