Ahogy az Origo is megírta, házkutatást tartott tegnap a rendőrség az ellenzék józsefvárosi kampányközpontjában azt követően, hogy az elmúlt napokban a Magyar Nemzet számos leleplező dokumentumot hozott nyilvánosságra. Közben egyre több jel utal arra, írja a lap, hogy Karácsony Gergelynek, a baloldal főpolgármester-jelöltjének kampánycsapata fővárosi szinten épít illegális választói adatbázist az ajánlóívek alapján. Józsefváros után Erzsébetvárosból érkeztek képek és dokumentumok arról, hogy az ellenzéki aktivisták nagyüzemben másolják az ajánlóíveken szereplő adatokat.

Szerda délután házkutatást tartott a rendőrség Pikó András VIII. kerületi közös ellenzéki polgármesterjelölt kampánystábjánál, a Magyar Nemzet információi szerint a hatóság a tiltott adatbázis-építés nyomait, az ellenzéki csalás bizonyítékait kereste.  A Patyolat nevű helyre sajtóbeszámolók szerint négy-öt rendőr érkezett, akik a helyszínen kihallgatták Udvarhelyi Tesszát, Pikó kampányfőnökét. A házkutatás helyszínén ott volt Karácsony Gergely, az alkalmatlan zuglói polgármester, ellenzéki főpolgármester-jelölt is. A Magyar Nemzet szerkesztőségébe néhány napja egy vaskos dossziét juttatott el a fővárosi ellenzék kampánycsapatának egyik csalódott tagja, aki felháborítónak tartja, hogy olyan feladatok végrehajtására is ráveszik az aktivistákat, amelyeknek akár súlyos következményei lehetnek. 

A dokumentumok feldolgozása közben a lap talált egy Udvarhelyi Tessza által jegyzett, szeptember 2-án tett, később törölt Facebook-bejegyzést, amelyen az látható, ahogyan az ellenzék VIII. kerületi kampányközpontjában kormányellenes aktivisták viszik be a választók adatait a számítógépes rendszerükbe. Később egy olyan fotó is a szerkesztőség birtokába került, ahol Pikó András ajánlásainak hátoldalára egy aktivista tollal felírta, melyik választó nem írt alá neki, de megígérte, hogy el fog menni szavazni. Azoknak az adatait is táblázatba foglalták, akik nem támogatták a jelöltjüket.  Ennek viszont csak akkor van értelme, ha létezik hozzá választói névjegyzék is, amit a választási iroda közlése szerint nem vásároltak meg.

Karácsony Gergely is a helyszínre mentForrás: Origo

Közben lapunk egyik olvasója több olyan képet és Facebook-bejegyzést juttatott el portálunkhoz, amely, állítása szerint, megmutatja, hogy Józsefváros mellett Erzsébetvárosban is törvénytelen módon gyűjtik a választók adatait.  A VII. kerületben a DK-s Niedermüller Pétert támogatja az ellenzék, de az október 13-i választáson Hunvald György börtönviselt korábbi szocialista polgármester is elindul. Az egyik megküldött fotón az látható, amint több aktivista az egyik ajánlóívről a másikra tollal másolja az adatokat egy asztaltársaságban. A fotót összevetve más, a közösségi médiában megosztott képekkel kiderült, hogy az ajánlóíveken serényen dolgozó személyek többsége a párbeszédes Szücs Balázs kampánycsapatának tagja. Ez azt jelenti, hogy Karácsony Gergely párttársának segítői követhették el az újabb választásicsalás-gyanús esetet. 

A Józsefvárosban történtekhez hasonlóan most is számos civil aktivista tiltakozott a Facebook-bejegyzésben a jelenség ellen. Például Vajnai Attila, a bulinegyed-ellenes mozgalom egyik vezetője, aki arról számolt be: a párbeszédes politikus csapatának több tagja is megkereste őt azzal, törölje az általa is megosztott kampányfotót.

– Vajon mi olyan különleges ebben a fotóban, hogy azt csak bizonyos személyeknek szabad megosztaniuk? – tette fel a kérdést a civil aktivista, ami arra utal, hogy valami nem tiszta az ügyben.

Az adatok tömeges lemásolásához lehet köze annak is, hogy Karácsony Gergely augusztus végi törökországi látogatása után azt mondta, elektronikus választási kampánysegítő programokat, meg nem nevezett mobiltelefonos applikációkat alkalmazna, olyanokat, amelyeket az isztambuli győztes városvezető is használt. Tiltott adatbázis-építésre utal az is, hogy Karácsony Gergely kampánycsapata vette fel a legtöbb aláírásgyűjtő ívet, összesen kilencezret, amelyek segítségével 72 ezer aláírás volt gyűjthető, miközben csak ötezer érvényes támogatói aláírás kellett a főpolgármester-jelöltséghez.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Magyar Nemzetnek hétfőn úgy nyilatkozott: „Amennyiben igazak a sajtóban megjelent hírek, nemcsak jogellenes adatkezelés, hanem személyes adattal való visszaélés és választással kapcsolatos bűncselekmény is megvalósul." A NAIH elnöke hangsúlyozta: a jogszabályok tiltják az adatok rögzítését, az bűncselekmény, az ajánlóíveket kizárólag a kellő számú aláírások összegyűjtésére lehet használni. 

A józsefvárosi esettel kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.  A józsefvárosi helyi választási bizottság pedig hétfőn döntött arról, hogy bejelentést tesz a NAIH-nál, mert feltételezése szerint a Momentum Mozgalom, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP jelöltállításhoz szükséges ajánlásgyűjtésekor a személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll. Tegnap a közérdekű ügyekben tett bejelentései kapcsán ismert Tényi István a józsefvárosi eset után az Erzsébetvárosban történtek miatt is közérdekű bejelentést tett a NAIH-nál.

Fidesz: Lépjenek vissza az érintettek!

Tovább gyűrűzik a baloldal adatlopási botránya – mondta a Fidesz budapesti szóvivője tegnap sajtótájékoztatóján. Zsigmond Barna Pál közlése szerint a Magyar Nemzet és az Origo által bemutatott józsefvárosi és erzsébetvárosi esetek egyaránt bűncselekmény gyanúját vetik fel, és teljesen nyilvánvaló Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt érintettsége is. – Ő maga vallotta be, hogy közös kampánycsapattal vágnak neki az önkormányzati választásnak, és aktivistákkal lepik el a fővárost – fűzte hozzá.

– Karácsony Gergely ajánlásait a botrányba keveredett csapat kezelte Józsefvárosban és Erzsébetvárosban is – rögzítette a fideszes politikus, hozzátéve: ha a baloldali szavazók jót akarnak maguknak, ne írjanak alá semmit Karácsonyéknak. A Fidesz budapesti szóvivője a kormánypártok nevében felszólította Karácsony Gergelyt és kampánycsapatát, hogy hagyjanak fel a csalással és a törvénysértéssel, a botrányban érintett képviselőjelöltektől pedig elvárják, hogy lépjenek vissza. Zsigmond Barna Pált megelőzően hétfőn Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szólította fel Pikó Andrást a visszalépésre, csakúgy, mint Sára Botond, Józsefváros fideszes polgármestere, aki szerint a legdurvább csalás történt.