Szijjártó Péter: Sikeres volt a nemzetközi távközlési konferencia

2019.09.12. 18:57

Sikeres volt a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecom World-ITU) 2019 konferenciája Budapesten - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a konferencia záró rendezvényén a budapesti Hungexpón.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy ez a siker Magyarország és az ITU együttműködésének köszönhető.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecom World-ITU) 2019 konferencia záró rendezvényén a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2019. szeptember 12-énForrás: MTI/Balogh Zoltán

Elmondta, a digitalizációnak nemcsak gazdasági, hanem társadalmi hatásai is vannak, politikai kérdéssé nőtte ki magát az egész világon.

A miniszter felhívta rá a figyelmet, hogy a kormány Magyarország összeköt elnevezésű programja jól mutatja az elkötelezettségét a digitalizáció iránt.  A digitalizáció nem vízió Magyarországnak, hanem a mindennapok részévé vált - fejtette ki.

Szijjártó közölte: a kormány döntése szerint tárgyalást kezdeményez arról, hogy 2023-2026 között minden ITU eseményt Magyarország rendezhetne meg. 

A magyar diplomácia vezetőjének elmondása alapján, az 5G új fejezetet nyit, politikai, gazdasági és társadalmi szempontból egyaránt. Az új technológia számos vitára ad okot mostanában, a kormány ezt a kérdést nem politikai szempontból közelíti meg, hanem a versenyképesség szempontjából; a versenyképességhez kell az 5G  - szögezte le.

Rámutatott: a 4G+ területén 91,4 százalékos a lefedettség Magyarországon, erre a komparatív előnyre építenek. A becslések szerint Magyarország nagyjából két évvel előzi meg az európai uniós ütemtervet a digitalizációban.  Hozzátette: ezt a lendületet szeretnék tartani, és az előnyt megőrizni. Ezért néhány hete az NMHH megjelentette az 5G frekvenciák értékesítésére kiírt tendert - mondta.

A miniszter szerint 2020-ra valóság lesz az 5G ipari használata világszerte, 2025-ben pedig a városokban és a főbb közlekedési útvonalak mentén is elérhető lesz. Magyarország az új technológiák regionális vagy akár európai csomópontjában szeretne lenni  - közölte.

A gazdaság sikerét a gépjárműipar határozza meg, ha a gazdasági növekedésben ugyanilyen sikeres szeretne lenni az ország, mint most, akkor az új gépjárműipari technológiákat is alkalmazni kell - tette hozzá. Ennek érdekében létrejött a tesztpálya, a ZalaZone Zalaegerszegen és okosváros-térséget is létrehoztak. Hangsúlyozta, hogy stabil, jó minőségű, hatékony és megfizethető 5G kapcsolatra van szükség a jövőben. A digitalizációval olyan új verseny indult el, amiben a méretnek, vagy a lakosságszámnak nem lesz hatása a sikerre, a digitális tudás és digitális infrastruktúra lesznek meghatározóak  - emelte ki.

Hou-lin Csao, a Nemzetközi Távközlési Egyesület főtitkára szerint az infokommunikáció fejlettsége Magyarországon jó alapot ad a következő konferencia megrendezésére, erről még tárgyalnak a magyar kormánnyal. 

Az 5G megvalósítása iránt Magyarország elkötelezett, ezt a technológiát nem lehet megkerülni  - mondta.

Előrelépésnek értékelte, hogy több mint 150 kkv vett részt a konferencián. A digitális jövőt számos új technológia határozza majd meg, közöttük az 5G - hangsúlyozta.

Reményét fejezte ki, hogy a szervezet és Magyarország együttműködése tovább erősödik a jövőben, és köszönetet mondott a sikeres, a 125 országból érkező több mint 4000 résztvevővel lezajló konferencia megrendezéséért.