Szijjártó Péter: A kormánynak és az önkormányzatoknak is egy irányba kell húzniuk a szekeret

Magyar - Dél-Koreai közös külügyminiszteri sajtótájékoztató hajó hajószerencsétlenség elsüllyedt Hableány hajóbaleset Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
A kormánynak és az önkormányzatoknak is egy irányba kell húzniuk a szekeret - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az október 13-i választásokkal kapcsolatban egy lakossági fórumon, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a helyhatósági választok tétje az elmúlt kilenc év "fantasztikus" eredményeinek megvédése.

A miniszter a soroksári Táncsics Mihály Művelődési Házban mintegy kétszáz ember előtt azt mondta, hogy

az elmúlt kilenc év alatt Magyarország Európa legversenyképesebb és legbiztonságosabb országgá vált.

Szijjártó Péter Fotó: Mudra László - Origo

A helyhatósági választások tétje ezeknek a sikereknek a megvédése, ugyanis - mint fogalmazott - ha az ellenzék az önkormányzatokban nagy szerephez jut,

Az, hogy egy önkormányzati választás nem erről szól, az ellenzéket nem érdekli - tette hozzá.

Trócsányi László uniós biztosi jelölését példaként említve azt mondta: az ellenzék azt a nemzeti érdeket is "félre tudja dobni", hogy egy magyar embernek legyen döntő befolyása az EU bővítésére és szomszédságpolitikájára.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra: 2010-ben Magyarország gazdasági szempontból "a szakadék szélén egyensúlyozott", 12 százalékos volt a munkanélküliség, az államadósság "az egekbe emelkedett", miközben a Nemzetközi Valutalap (IMF) gazdaságpolitikai megkötésekkel élt.

Ezzel szemben

  • Magyarország mára az EU leggyorsabb gazdasági növekedési ütemet tudja felmutatni,
  • megvalósult a teljes foglalkoztatottság,
  • 2010 óta minden évben csökkentették az államadósságot,
  • továbbá "bebizonyítottuk a világnak", hogy lehetséges eladósodás nélkül sok munkahelyet teremteni

- sorolta a miniszter.

Közölte, hogy 2010 óta 800 ezer új munkahely jött létre, míg 2010-ben 1,8 millió ember "nyakába varrták" a közteherviselést, ma már 4,5 millióan fizetnek adót. Arra is rámutatott, hogy míg Magyarország a lakosság száma alapján kilencvenkettedik a világon, az exportteljesítmény alapján a 34.

Az országba érkező beruházásokra térve pedig azt mondta: az új állásokban a munkavállalók 2017-ben átlagosan bruttó 304 ezer forintot, 2018-ban 420 ezer forintot, idén pedig 505 ezer forintot kerestek.

Szijjártó Péter óriási értéknek nevezte a Magyarországot jellemző politikai stabilitást és kiszámíthatóságot,

megjegyezve, hogy az eredményekhez nagy választói felhatalmazás is kellett. Megfogalmazása szerint csak azok az országok lehetnek sikeresek, ahol

hanem világos, egyértelmű felhatalmazást adtak a választók, és ennek alapján nyugodt kormányzati munka folyik.

- hangoztatta.

Közölte azt is, hogy a magyar külpolitikai döntéseket Budapesten hozzák, azokat kizárólag a nemzeti érdek mozgatja. Úgy vélekedett, hogy a "nemzeti önfeladást" hirdető Európai Egyesült Államok koncepciójával szemben

az unió csak akkor lehet erős, ha erős nemzetek alkotják, és ennek alapfeltétele, hogy tisztelje a tagállamok saját hagyományait, kultúráját.

Szijjártó Péter a fórum házigazdáját, a Fidesz alelnökét, országgyűlési képviselőjét, Kubatov Gábort is méltatva összegzésként kijelentette: a Fidesz 2006 ősze és 2019 tavasza között összesen kilenc országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti választást "utcahosszal" nyert meg.

Úgy fogalmazott: "nem lát okot arra", hogy októberben ne ugyanez az eredmény szülessen, egyúttal arra kérte a soroksári választókat, hogy a XXIII. kerületben a Fidesz által támogatott független polgármesterjelöltre, Bese Ferencre szavazzanak.