Hatástalanították a 250 kilós II. világháborús bombát, amelyet néhány napja találtak. Már kora reggel el kellett hagynia a helyieknek az otthonukat, és több utat is lezártak, a buszok és a villamosok sem járhattak a Móricz Zsigmond körtér környékén. A bombát nagyon nehéz volt hatástalanítani, meg sem lehetett mozdítani. 

A világháborús bombát hétfőn találták meg a Szent Margit Gimnázium területén egy építkezésen. A rendőrök már kora reggel elkezdték kiürítik a környéket, ami pontosan 686 lakást, 2.000 embert érintett. Emelett irodaházakat, éttermeket, presszókat is.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Egy nő a tinédzser lányával hagyta el az otthonát. Ő dolgozni ment, azt mondta szándékosan tervezte így a napját, már napok óta tudott az egészről. Pont a bomba fölött laknak, féltek is attól, ha valami nem úgy sikerül, ahogy a tűzszerészek szeretnék, minimum az ablakaik betörnek.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Egy idős nő azt mondta, ő szíve szerint maradt volna, ő tudja, hogy kell védekezni az erős detonáció idején. Nem véletlen, átélte a II világháborút, azt az időszakot, amikor a mostani bombát is ledobták. Akkor azt tanácsolták neki és a családjának akkor, hogy a bombázás idején hagyják nyitva az ablakokat.
Nem tudom, hogy ez hatásos-e, de ha nem lenne kötelező mennem, most is így tennék. De nem lehet. Az egészet ma reggel tudtam meg, a szomszédjaim szóltak korán reggel, nagyon nem örülök neki - mondja.A nő pont abba a gimnáziumba járt, ahol a bombát megtalálták. Azt mondja, nagyon furcsa visszagondolni arra, hogy az osztálytársaival naponta elrohanhattak az udvaron a 250 kilós bomba felett.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Egy nő útban a hely felé, ahová a helyiek mehetnek addig, amíg a bombát hatástalanítják, azt mondta, visz magával szendvicset, és teát, mindenre felkészült.

Megzavarják a délutáni pihenésem, aminek nem örülök, de megértem, hogy szükség van erre. Megteszem, amit kérnek – mondja.

Forrás: Origo


Többen is az úgynevezett befogadóhelyet választották. Nekik nem volt hová menniük. Egy helyi iskolát rendeztek be. Három cukorbeteg idős nő is van most ott. Rájuk a szakemberek külön odafigyelnek, hogy nehogy rosszul legyenek.

Fotó: Hirling Bálint - Origo


Vizet, pogácsát, keresztrejtvényt tettek ki. Többen könyvekkel érkeztek.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Egy nő is pont olvasott, amikor megkérdeztük, hogy viseli az egészet.
Nagyon kedvesek, aranyosak voltak velem. Nemrég volt műtétem, csípőprotézist kaptam. Nem lépcsőzhetek, ezért volt, ahol az ölükben vittek.
A kiürítés még tart, minden tervezett területet azonban még nem zártak le. A Bartók Béla útra az autósok már nem hajthatnak be, de a villamosok, buszok még igen.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ez pedig maga a 250 kilós bomba, ami, ha felrobban, óriási károkat okozhatott volnan. 

Fotó: Hirling Bálint - Origo

 Kicsivel dél után hatástalanították.

 

Világháborús bomba miatt zárták le a Villányi utatFotó: Hirling Bálint - Origo

 

Debrődi Péter vezető tűzszerész elmondta, hogy a bombát a hatástalanítás alatt nem emelték ki a földből, ez nehezítette a munkájukat. Kiszerelték az orr és a farok gyújtó szerkezetet, azután tudták kiemelni. Néhány perc múlva elszállítják a honvédség egyik gyűjtőhelyére.

Közben elkezdődött a helyszín lezárása, folyamatosan mehetnek vissza az emberek az otthonaikba, és újra járhatnak majd a környéken a villamosok, és buszokon, és az autósok is újra behajthatnak.