A gazdasági eredmények teszik lehetővé a juttatást a közfoglalkoztatottaknak

borsó HÉTKÖZNAPI közmunka közmunkás mintagazdaság munka közben NÖVÉNY vidékfejlesztés program zöldborsó zöldség
Nyáregyháza, 2015. június 22. Egy közmunkás borsót szed Nyáregyházán 2015. június 22-én. A Pest megyei település munkanélkülijei a Váci egyházmegye vidékfejlesztési programjában vesznek részt, amely tizenkét közmunkással és napi húsz-huszonöt önkéntessel működik a helyi plébánián. A héthektárnyi termőföldön közel ötven jószággal megtermelt élelmiszert ruhaadományokra cserélik és a falu rászorulói között szétosztják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az értékteremtő munka elismeréseként, nem pedig kampánycéllal nyújt a kormány a havibéren felül nettó 54 ezer forintos egyszeri juttatást a közfoglalkoztatottaknak - hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Kontrát Károly. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: a jelentős gazdasági növekedés és a közfoglalkoztatotti létszámcsökkenés tette lehetővé az egyhavi pluszpénzt. A közmunkások elhelyezkedését novembertől a tárca gazdaságélénkítő programja is tovább segíti.
Vágólapra másolva!

Kontrát Károly a lap szombati számában megjelent interjúban elmondta, hogy az összeg legkésőbb szeptember 20-ig minden közfoglalkoztatotthoz megérkezik, nincs külön teendőjük.

Az államtitkár határozottan visszautasította azokat az ellenzéki vádakat, amelyek szerint a kormány célja a juttatással az, hogy szavazatokat szerezzen a közelgő önkormányzati választásokra.

Emellett az érintettek álláskeresését is támogatni szeretnénk az összeggel - nyomatékosította a politikus.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Az egyszeri, foglalkoztatást ösztönző támogatásra azok jogosultak, akik idén január 1. és július 31. között legalább kilencven napig közfoglalkoztatotti jogviszonyban álltak, és jogviszonyuk augusztus 1-jén is megvolt. Nem jogosultak viszont azok, akiket kizártak a közfoglalkoztatásból például azért, mert tanköteles gyermekük mulasztása miatt elmarasztalták őket, vagy nem fogadták el a nekik felajánlott képzést, illetve állást.

Az államtitkár kiemelte: a közfoglalkoztatás csúcsévéhez, 2016-hoz képest az idén júliusban 121 ezer fővel dolgoztak kevesebben a másodlagos munkaerőpiacon, alig több mint 103 ezer fő.

Az elmúlt egy év alatt pedig 23 ezer közmunkásnak sikerült elhelyezkednie a vállalkozásoknál vagy a közszférában.