Szijjártó Péter: Megvédjük határainkat!

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. szeptember 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gazdasági témájú sajtótájékoztatót tart a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. szeptember 12-én. A magyar emberek munkája világszinten versenyképes, tudásuknak és képzettségüknek köszönhetően a belföldön előállított termékek és szolgáltatások mindenütt keresettek - jelentette ki Szijjártó Péter. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Sajnálatos minden olyan döntés, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán vasárnap.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter sajnálatosnak és veszélyesnek nevezte azt az olasz döntést, amely megnyitja a határokat az illegális bevándorlók előtt, így újabb tömegek érkezhetnek Európába illegálisan. De ez csak az első lépés,

akik beengedik az illegális bevándorlókat, szét is akarják őket osztani a tagállamok között

- tette hozzá.

Szijjártó Péter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Ez újabb nyomásgyakorlás, hogy a tagállamok fogadják el a migránskvótát, tehát napirenden van a kötelező szétosztási mechanizmus" - mondta a külügyminiszter, hozzáfűzve, "mi ezt visszautasítjuk". A miniszter azt is mondta, az év első hét hónapjában 224 ezer bevándorló érkezett a görög hatóságok adatai szerint, ez a helyzet pontosan olyan, mint 2015-ben.

- tette hozzá. Szijjártó Péter hangsúlyozta, egyetlen világos választóvonal van Európában, az, amely az illegális bevándorlás ellenzői és támogatói között húzódik. Magyarország semmiféle kvótát nem fogad el és mindenáron megvédi határait.

Szombaton az új, migránspárti olasz kormány úgy döntött, hogy az Ocean Viking nem hajózhat be a földközi-tengeri sziget kikötőjébe, hanem a civil hajóról az olasz parti őrség hajói szállítják partra az embereket. A római kormány közlése szerint a 82 ember negyedét-negyedét Franciaország és Németország veszi át, a többiek szétosztására eddig nem jelentkezett más EU-tagállam. Az Ocean Viking – a Soros-alapítványok által is támogatott két szervezet, a francia SOS Mediterranée és a svájci bejegyzésű Orvosok Határok Nélkül (MSF) közös hajója – először 50, majd további 34 migránst vett a fedélzetére a líbiai partoknál.