Rengeteg bevándorláspárti balliberális politikus áll rajthoz az október 13-i önkormányzati választáson. Botka László, Nemény András és Jeszenszki András korábban egyértelműen a kvótarendszer mellett köteleződtek el, és egyáltalán nem tartották nagy problémának a 2015-ös migránsáradatot.

Az október 13-i önkormányzati választáson nem meglepő módon a balliberális ellenzék több olyan polgármestert is elindít, akik teljes mértékben támogatják az illegális bevándorlók beengedését, valamint a határ megnyitását a migránsok előtt. A hazai bevándorláspárti politikusok egyik tipikus személye Botka László, Szeged szocialista polgármestere.

Akik szerint hasztalan a kerítés

Botka már a 2015-ös migránsválság csúcspontján egyértelműen arra az álláspontra helyezkedett, hogy mindez egyáltalán nem probléma a városnak. „A város lakosságát egyáltalán nem zavarták a menekültek, nem is találkoztak velük az utcákon, hiszen a migránsoknak nem célországuk Magyarország" – nyilatkozta a szocialista városvezető még 2015. június 18-án az azóta megszűnt Népszabadságnak. Majd hozzátette,  a drótkerítés fizikailag sem tartja vissza azt, aki át akar jönni a határon. 

Egy hónappal később pedig arról beszélt Botka, hogy „Magyarország igazi problémája nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás! Egész Európa azon „kacag", hogy pont a Fidesz-kormány az élharcosa – ostoba, magyar nyelvű (!) plakátokkal, támogatógyűjtő „konzultációval", teljesen hasztalan 175 km-es drótkerítéssel – a menekültek elleni küzdelemnek."

Botka László többször hitet tett már a migránsok mellettForrás: MTI/Ujvári Sándor

Botka egyértelműen lebontaná a kerítést

Bár azt lehetett gondolni, hogy a válság erősödésével a szocialista politikus kicsit visszavesz a migránspárti lendületből, de 2015. augusztus 26-án azt találta mondani, hogy a „Fidesz-kormányt azonban csak az érdekli, hogy politikai céljaira használja a (menekült) ügyet, félelmet keltsen a lakosságban, ezért „dobtak ki" sok tízmilliárdot teljesen hasztalan „új vasfüggönyre".

Botkát az MSZP kongresszusa 2017 elején miniszterelnök-jelöltté választotta. A politikus bukásában valószínűleg kulcsszerepet játszott, hogy az év májusában a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy ha a baloldal hatalomra kerül, azon lesz, hogy „a kerítés minél gyorsabban lebontható legyen. Mivel a kerítés támogatása a magyar választók körében a felépítés óta 90 százalék körül mozog, ezért Botka ezen kijelentése még mélyebbre taszította az egyébként sem szárnyaló MSZP-t.

Szeged polgármesterének a migránsbarátsága Martin Schulznak, az Európai Parlament egykori szocdem vezetőjének is megtetszett. 2016 márciusában azt mondta, természetesen nem véletlenül, hogy Szeged elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni. 

Botka azonnal eltávolítaná a határvédő kerítést, ha hatalomra kerülneForrás: police.hu

A szocialisták szerint nem probléma a bevándorlás

Persze a balliberális oldalon nem csak Botka számít az egyedüli bevándorláspárti politikusnak. Nemény András, aki jelenleg Szombathely egyik ellenzéki polgármesterjelöltje még 2015 nyarán úgy vélekedett, a bevándorlók közel sem jelentenek akkora problémát, és van rá egy jó, valós válasz, az Európai Unió kvótarendszere. 

Az előbb bemutatott két szocialista politikushoz hasonlóan gondolkodott Jeszenszki András, nyíregyházi MSZP-s politikus is, aki most éppen polgármesterjelölt a városban. Jeszenszky 2015. szeptember 6-án azt írta ki közösségi oldalára, hogy „Orbán dühöng és kibújik a felelősség alól. Pénteki rádiónyilatkozata alapján a menekültek vonulásáért, az éhségsztrájkokért, a felfordulásért és a Magyarországon rekedt emberek kétségbeeséséért mindenki hibás, csak a magyarok nem. Így Európa, a németek és maguk a migránsok."

Nemény András, az egyik szombathelyi ellenzéki jelölt is kiállt a kvótarendszer mellettForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az MSZP szerint nincs kötelező kvóta

Legény Zsolt, aki 2006-2010, valamint 2014-2018 között volt az MSZP országgyűlési képviselője, jelenleg pedig a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei listáján szerepel, pedig azt próbálta elhitetni az emberekkel, hogy nincsen semmiféle kötelező kvóta az unióban. Napirenden sincs a kötelező betelepítési kvótára szóló javaslat, ami csak egy javaslat lett volna, nem egy határozott azonnali döntés lett volna, szóval nincs már ilyen javaslat sem - minderről 2016. szeptember 21-én beszélt a kvótanépszavazás hajrájában az akkor még MSZP-s országgyűlési képviselő.

Jól látszik a gyűjtésünkből, hogy az ellenzék továbbra is tele van bevándorláspárti politikusokkal. Ha tehetnék, akkor az olasz baloldali kormányhoz hasonlóan, azonnal megnyitnák a határokat, lebontanák a kerítést, és migránsokkal árasztanák el az országot.

Mindez azért különösen veszélyes most, mert az új baloldali olasz kormány elkezdte beengedni a migránsokat, és szét is akarja osztani a bevándorlókat. Azaz, a migránskvóta újra napirendre került, nem is akármilyen erővel.