Farkas Örs: Durvul a választási kampány

2019.09.16. 09:59

Farkas Örs politikai elemző a helyhatósági választásról, a kampányról, az ellenzéki összefogásról és az esélyekről is beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

Farkas örs szerint valóban durvul a választási kampány, de már csak egy hónapot kell várni voksolásig. A helyhatósági választáson indul a legtöbb jelölt, akik közül sokan érzik azt, hogy a hajrában kell még egyet mondani, ami a finishez közeledve egyre erősebb lesz.

Hozzátette, bár valóban sokan indulnak a különböző helyekért, de összességében az indulók száma elmarad a 2014-es adatoktól. Jelenleg 4 főpolgármester-jelölt van, a kerületek jelentős részében 2-3 polgármesterjelölt indul, az ellenzéki összefogás logikájából következően drasztikusan csökkent a jelöltek száma. Ez egyébként a nagyvárosokban és a főváros kerületeiben igaz az egyéni képviselőjelöltekre is.

Arra a kérdésre, hogy a választások után mit érhet el az összefogás, az folytatódhat-e, a politikai elemző megemlítette Zuglót, ahol 2014-ben Karácsony Gergely az összefogással győzött, de az utána következő években a helyi szocialisták megpróbálták sok esetben megfojtani őt, ami a polgármesterség szempontjából kudarcot okozott a kerületnek. De egy ciklussal korábban szintén adódott erre példa Esztergomban, Tétényi Éva polgármestersége alatt. Sajnos az ellenzéki pártok – tette hozzá az elemző, bevonták a polgármestert országos jellegű ügyekbe, nem hagyták így végezni a munkáját a városban. Ennek lett az a következménye, hogy egy idő után nem volt közvilágítás Esztergomban és az alapvető közszolgáltatásokat sem tudták elvégezni. Ugyanezt az utat járta be Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen, aki szintén a helyi ügyek helyett az országos politika felé lépett egy nagyot. Ez meg is látszik a város fejlődésén, így észre lehet venni a különbséget azon időszak között, amikor a kormánypártok vezették Hódemzővásárhelyt és a mostani évek között. Ebben is nagy a felelőssége az ellenzéki pártoknak – emelte ki Farkas Örs.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.