Gulyás Gergely: Magyarország a jelenlegi formájában megvétózza az EU-költségvetést

2019.09.16. 19:43

Magyarország megvétózná az Európai Unió következő költségvetését, ha azt a jelenlegi formájában fogadják el - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Reuters hírügynökségnek. Gulyás ezt azzal indokolta, hogy a kormány számára elfogadhatatlan, ha a forrásokat politikai szimpátia alapján osztják el.

Mi azt utasítjuk el, hogy ne az életszínvonal és a (költségvetési) teljesítmény számítson – idézte a minisztert a Reuters.

Gulyás Gergely hozzátette, hogyMagyarország kész elfogadni, hogy a többi tagállammal együtt arányos többletterhet vállalva nagyobb mértékben járuljon hozzá a büdzséhez a brit kilépés miatt és után. Ezt ma a többség elutasítja. Ha viszont a brexit folytán a költségvetés főösszege csökken, akkor Magyarország csak ezzel arányos forráscsökkenést tud elfogadni. 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, Magyarország tartani akarja magát a GDP-arányos egyszázalékos hiánycélhoz 2020-banForrás: MTI/Máthé Zoltán

Ha az EU gazdasági környezete hosszú távon kedvezőtlenné válik, Magyarországnak erősebb ösztönzőkre lesz szüksége a gazdaság fellendítésére - mondta a politikus.

Magyarország tartani akarja magát a GDP-arányos egyszázalékos hiánycélhoz 2020-ban. A költségvetés mintegy 500 milliárd forint tartalékkal rendelkezik, ezt fel lehet használni a gazdaság további élénkítésére - mondta Gulyás Gergely.

A forint árfolyamának gyengüléséről a miniszter közölte, hogy az élénkítheti az exportot.A kormánynak nincs árfolyamcélja, de a jelenlegi szint nem veszélyezteti a magyar gazdaságpolitika sikerét. Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány nem hozott döntést a brexit újabb halasztásának megvétózásáról.

Semmiféle döntés nem született ebben a kérdésben. A magyar miniszterelnök, csakúgy mint a többi kormányfő, szabad döntési joggal rendelkezik egy esetleges újabb brexit-halasztás esetén, de kizárt, hogy Magyarország egyedül lépjen ebben az ügyben - mondta a miniszter.