Gulyás Gergely: Magyarország a jelenlegi formájában megvétózza az EU-költségvetést

GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. augusztus 23. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. augusztus 23-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország megvétózná az Európai Unió következő költségvetését, ha azt a jelenlegi formájában fogadják el - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Reuters hírügynökségnek. Gulyás ezt azzal indokolta, hogy a kormány számára elfogadhatatlan, ha a forrásokat politikai szimpátia alapján osztják el.
Vágólapra másolva!

Mi azt utasítjuk el, hogy ne az életszínvonal és a (költségvetési) teljesítmény számítson – idézte a minisztert a Reuters.

Gulyás Gergely hozzátette, hogy

Ezt ma a többség elutasítja. Ha viszont a brexit folytán a költségvetés főösszege csökken,

akkor Magyarország csak ezzel arányos forráscsökkenést tud elfogadni.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, Magyarország tartani akarja magát a GDP-arányos egyszázalékos hiánycélhoz 2020-ban Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ha az EU gazdasági környezete hosszú távon kedvezőtlenné válik, Magyarországnak erősebb ösztönzőkre lesz szüksége a gazdaság fellendítésére - mondta a politikus.

Magyarország tartani akarja magát a GDP-arányos egyszázalékos hiánycélhoz 2020-ban.

A költségvetés mintegy 500 milliárd forint tartalékkal rendelkezik, ezt fel lehet használni a gazdaság további élénkítésére - mondta Gulyás Gergely.

A forint árfolyamának gyengüléséről a miniszter közölte, hogy az élénkítheti az exportot.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány nem hozott döntést a brexit újabb halasztásának megvétózásáról.

A magyar miniszterelnök, csakúgy mint a többi kormányfő, szabad döntési joggal rendelkezik egy esetleges újabb brexit-halasztás esetén, de kizárt, hogy Magyarország egyedül lépjen ebben az ügyben - mondta a miniszter.