Végleg száműzi a műanyag palackokkal a Pécsi Tudományegyetem

veszélyes műanyagok, PET-palack
Vágólapra másolva!
A Pécsi Tudományegyetem mint Zöld egyetem úgy döntött, hogy október 1-jétől PET-palackos víz és üdítő helyett újrahasznosítható, üveges kiszerelésű termékeket vásárol a rendezvényekre, konferenciákra, emellett a karokon hetven ingyenes víztöltő állomást helyeznek ki.
Vágólapra másolva!

A Pécsi Tudományegyetem közleményében azt írta, a magyarországi felsőoktatási intézmények között elsőként döntöttek úgy, hogy elhagyják a PET-palackokat a rendezvényeikről. A döntés egyik indokaként említették, hogy

a Pécsi Tudományegyetem négy éve csatlakozott a "Zöld egyetem" programhoz,

amelynek egyik legfontosabb üzenete a környezettudatos szemlélet erősítése, a folyamatos nyitottság, fogékonyság az ökológiai lábnyomot csökkentő újdonságok iránt.

A közleményben Jenei Zoltán kancellárt, a projekt ötletgazdáját idézve megjegyezték: Magyarországon

évente 1,4-1,5 milliárd PET-palack kerül forgalomba, s ezeknek csak töredékét, csupán 7-8 százalékát dolgozzák fel újra;

a PTE így "intézményi szinten is támogatja a környezettudatosságot" a döntéssel.

A vizes és üdítős palackok "száműzése" után a PTE tervei szerint hasonló környezetbarát kezdeményezés indul majd: újrahasznosított, komposztálható anyagból készült tányérokat, evőeszközöket, poharakat, dobozokat használnának az egyetem büféjében és egyéb vendéglátóegységeiben, valamint minden, az intézményhez köthető rendezvényen.