Gyorsítani kell az aláírásgyűjtést az európai polgári kezdeményezéshez

2019.09.17. 06:21

Ősszel rá kell kapcsolni az aláírásgyűjtésre ahhoz az európai polgári kezdeményezéshez, amely több uniós pénzt juttatna az EU-tagországokban kisebbségben élő közösségeknek - jelentette ki a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója.

A keddi számban megjelent interjúban elmondta: négy hónap alatt 20 ezren írták alá kezdeményezést, pedig egy év alatt hét uniós tagállamból összesen egymillió támogatót kellene hozzá szerezni.

Csóti György a kezdeményezésről kifejtette: annak lényege, hogy az Európai Unió központi forrásaiból célzottan részesüljenek azok a régiók, ahol egy tömbben élnek nemzeti kisebbségek, amelyeket a többségi állam sokszor kihagy a források elosztásakor.

Hangoztatta, hogy a továbbiakban a hagyományos kampánymódszerek mellett más módokon - például fizetett hirdetésekkel - is igyekeznek támogatókat szerezni.

Leszögezte azt is: nem fél attól, hogy Magyarországon és Romániában ne gyűlne össze a kellő számú aláírás, de a többi környező, magyarok által is lakott ország kapcsán már nem ennyire optimista.
Reményét fejezte ki, hogy a kormány is ad anyagi támogatást az ügy népszerűsítéséhez.