Dunai hajóbaleset: tovább marad börtönben a Viking kapitánya

2019.09.17. 10:37

A Hableány turistahajó májusi balesetének ügyében a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség korábban indítványozta, hogy a bíróság további három hónappal, 2019. november 30-ig hosszabbítsa meg a gyanúsított letartóztatásának határidejét. A bíróság korábban nem látta ezt indokoltnak, ezért csak szeptember 30. napjáig hosszabbította meg. A másodfokon eljáró bíróság ezen változtatott.

A kerületi ügyészség álláspontja az volt, hogy a büntetőeljárási törvényben lehetővé tett három hónappal szükséges meghosszabbítani a kényszerintézkedést,  emiatt a végzés ellen fellebbezést jelentett be. 

"A Fővárosi Törvényszék mint másodfokú bíróság az ügyészi fellebbezést alaposnak tartotta, az ügyészség indokait osztotta és emiatt megváltoztatta az elsőfokú határozatot. A másodfokú bíróság a letartóztatást 2019. november 30. napjáig hosszabbította meg" - írta közleményében dr. Ibolya Tibor, fővárosi főügyész. 

A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én. Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki, és július 29-én őrizetbe is vették a hajóskapitánytForrás: MTI/Mónus Márton

Május 29-én 21.05-kor Magyarország legnagyobb hajóbalesetében összeütközött a Viking Sigyn szállodahajó és a Hableány turistahajó a Margit hídnál. 

A hatalmas, modern Viking maga alá gyűrte és áthajtott a Hableányon, amely mindössze 7 másodperc alatt süllyedt a mélybe. 

A turistahajó fedélzetén harmincöt ember utazott, köztük harminchárom dél-koreai turista és idegenvezető, valamint a hajó magyar kapitánya és matróza. A 28 halálos áldozatot követelő hajóbalesetet heten élték túl. Egy utas holttestét még nem találták meg.