Szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ két kamara működésében is

ÁSZ
Az Állami Számvevőszék épülete.
Vágólapra másolva!
Nem volt átlátható és elszámoltatható a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara gazdálkodása és közpénzfelhasználása a 2015. és 2017. közötti időszakban - közölte az ellenőrzést végző Állami Számvevővész (ÁSZ) alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Warvasovszky Tihamér elmondta, hogy kötelező a kamarai tagság ezen szakmák gyakorlóinak és a kamarák működési költségeiket döntő mértékben a tagdíjbevételekből és vállalkozási tevékenységből fedezik.

Úgy fogalmazott, hogy a két köztestület "nagyon sok embert érintő" közfeladatot lát el, ezen kívül hatósági jogkörben is eljár, továbbá képviseli tagok jogait és érdekeit. Hangsúlyozta, hogy ezért

A számvevőszék alelnöke hangsúlyozta: az ÁSZ ellenőrzései feltárták, hogy két kamara a tagdíjkövetelések beszedésére nem intézkedett, így a törvényben előírt feladatát nem látta el.

Az ellenőrzés részleteiről szólva Pető Krisztina, az ÁSZ felügyeleti vezetője ismertette: a MESZK országos szervezetének belső szabályozási rendszerének kialakítása nem volt szabályszerű, a gazdálkodás nem volt összhangban a jogszabályi előírásokkal, továbbá számlarendet sem készítettek.

A tagdíjkövetelések nyilvántartása és beszedése nem volt szabályszerű, azok beszedésére, illetve a tartozók szankcionálására nem intézkedtek - tette hozzá. Elmondta, hogy a tagok száma a 2015-ös 102761-ről 2017-ra 116557 főre nőtt. Elhangzott, hogy a tagdíjkövetetéseket az egyszerűsített éves beszámoló mérlegeiben nem mutatták ki, így a kamara országos szervezetének beszámolója nem valós adatokat tartalmazott. Annak közzétételével pedig a közvéleményt és a kamarai tagságot is megtévesztette - hívták fel a figyelmet.

Az ÁSZ azt is megállapította, hogy 2015. és 2017. közötti időszakban összesen 90,8 millió forint összegű költségvetési támogatás felhasználásának nyilvántartása sem volt szabályszerű, mivel a kamara országos szervezete a nyilvántartási rendszerét nem részletezte tovább.

A növényorvosi kamara ellenőrzésére térve Pető Krisztina elmondta, hogy a testület belső szabályait nem a jogszabályban előírtakkal összhangban alakította ki, mert nem határozta meg a tagdíj összegét az alapszabályban, továbbá nem készített számlarendet.

Így nem teremtette meg az átlátható és elszámoltatható gazdálkodás alapfeltételeit

- állapította meg.

A kamara nyolc területi szervezete a beszámoló készítési kötelezettségének nem tett eleget, további hét helyi szervezet a mérlegét leltárral nem támasztotta alá - sorolta. Az ÁSZ felügyeleti vezetőjének tájékoztatása szerint a területi szervezeteknél a tagdíjkövetelések nyilvántartása nem volt szabályszerű; a szervezetek vagyoni helyzetéről és alakulásáról objektív információk nem álltak rendelkezése.

Mint sorolta, a tagdíjkövetelések beszedése érdekében a növényorvosi kamara nem intézkedett, azon törvényi feladatának, hogy a tagdíjat nem fizetőket kizárja, nem tett eleget, így a növényorvosi hivatást gyakorlók névjegyzéke - amelyet a kamara vezet - nem hiteles.

Forrás: Origo

Pető Krisztina kitért arra is, hogy az ellenőrzési időszakban biztosított összesen 38,5 millió forintos költségvetési támogatás felhasználásának nyilvántartása, elszámolása szintén nem volt szabályszerű, így nem biztosították az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.

Az ÁSZ a szabálytalanságok megszűntetése érdekében

  • a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökének kettő,
  • az országos hivatal vezetőjének hét javaslatot,
  • a növényorvosi kamara elnökének hét,
  • a területi szervezetek elnökeinek pedig további 38 javaslatot fogalmazott meg.

Az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. A feltárt szabálytalanságok miatt egészségügyi szakdolgozói kamara esetében az ÁSZ az ügyészséghez, a növényorvosi kamarával kapcsolatban a vádhatóság mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) fordult "a szükséges intézkedések megtétele és eljárások lefolytatása érdekében" - hangsúlyozta Pető Krisztina, az ÁSZ felügyeleti vezetője.