Prisztás-gyilkosság: az ügyészeket nem győzték meg a külföldi tanúvallomások

2019.09.17. 13:36

Jozef Rohác két évvel ezelőtt tett vallomásában azt állította, hogy a Prisztás-gyilkosságban elítélt Hatvani István helyett ő végezte ki az ismert vállalkozót 1996-ban. A nyomozók nem hittek a férfinak és a nyáron elrendelt perújítási nyomozás során arra a megállapításra jutottak, hogy ő nem lehetett Prisztás gyilkosa. Két védő viszont perújítást kezdeményezett Portik Tamás ügyében a Fővárosi Törvényszéken a vallomás alapján. Az ügyészeket nem győzte meg az, amit tegnap hallottak. Egyelőre kérdéses, hogy valóban újratárgyalják-e a Prisztás-gyilkosságot. 

Az alapügy két védője szerint védenceiket fel kell menteni, mivel Jozef Rohác vallomásában "magára vállalta" a bűncselekmény elkövetését. 

A Fővárosi Ítélőtábla első körben elutasította az egyik védői indítványt, de 2018 novemberében - az újabb védői indítványra is figyelemmel - elrendelte a perújítást a Kúria hatályon kívül helyező végzése alapján folytatott megismételt eljárásban" 

- közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleményében, mely 

szerint az ügyészség nem tartja alaposnak a perújítási indítványokat, 

mert 

a hétfői tárgyaláson ismertetett külföldi tanúvallomások nem támasztották alá Jozef Rohác korábbi vallomását.

Budapest, 2016. március 31. Jozef Rohác hallgatja az ítéletet a két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. március 31-én. A szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot életfogytiglani, Portik Tamást 13 év szabadságvesztésre ítélte minősített emberölés miatt a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősenForrás: MTI/Kovács Tamás

A Fővárosi Törvényszék a hétfői tárgyaláson történtekről azt írta, 

a védelem indítványozta a szlovák tanúk szembesítését Jozef Roháccal, hogy valamennyi elérhető tanút hallgassák meg az eredeti nyomozati iratok alapján, valamint egy harmadik szlovák tanú felkeresését és kihallgatását. Utóbbinak helyet is adott a bíróság. 

A harmadrendű vádlott, Fazekas Ferenc meghallgatása után a másodrendű vádlott, Hatvani István védője további nyomozati iratok ismertetését javasolta, köztük titkosított anyagokét is, amennyiben azok a bíróság megítélése szerint fontosak a perújítással kapcsolatban" 

- olvasható a Fővárosi Törvényszék közleményében. 

Közölték, a bíróság a védelem indítványairól a perújítás bizonyítási szakaszának végéig dönt majd.

Budapest,1996. november 1. Budapesten, a III. kerületi Ladik u. 5. előtt november 1-én 11 órakor egy eddig ismeretlen személy lelőtte Prisztás Józsefet, az éjszakai életben ismert vállalkozótForrás: MTI/Mihádák Zoltán

Prisztás József 23 évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében a bíróság korábban jogerősen 15 évre ítélte felbujtóként Portik Tamást és elkövetőként Hatvani Istvánt. A bűnsegédlettel gyanúsított Fazekas Ferenc, akit azzal vádoltak, hogy a helyszínre csalta Prisztást, tíz évet kapott.

Prisztás József 1996-os meggyilkolása miatt, felbujtóként elítélt és jogerősen kiszabott börtönbüntetését töltő P. Tamás elsőrendű vádlott monitoron keresztül figyeli, amint a másodrendű vádlott beszél a bűnténynek a Fővárosi Törvényszéken megtartott perújítási tárgyalásán, 2019. szeptember 16-ánForrás: MTI/Kovács Tamás

Az eljárás alatt a vádlottak mindvégig tagadták bűnösségüket, és több, korábban más ügyben elítélt tanú is azt mondta, 

úgy tudja, hogy a végrehajtó nem Hatvani István volt, hanem Jozef Rohác. 
Jozef Rohác - aki életfogytiglani büntetését tölti az 1990-es években elkövetett, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság miatt - 2017 nyarán állította, hogy ezt a gyilkosságot is ő követte el 1996-ban.