Azzal, hogy a baloldali olasz kormány a megalakulása után újra megnyitotta a kikötőket a migránsokat szállító hajók előtt, újabb veszélyt idézett elő nemcsak Olaszország, hanem az egész kontinens szempontjából - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György leszögezte, nőtt az Európába érkező migránsok száma, részben azért, mert a baloldali olasz kormány megalakulását követően újra megnyitotta a kikötőket az illegális bevándorlókat szállító embercsempészekkel együttműködő civil szervezetek hajói előtt. 

Ezzel újrakezdődött a beáramlás, amely a Salvini-korszakot megelőzően megállíthatatlannak tűnt 

- tette hozzá a volt belügyminiszter, Matteo Salvini szigorú bevándorláspolitikájára utalva.

Brüsszel újrakezdené a kötelező kvótákért folytatott harcot

A belbiztonsági főtanácsadó az M1 Aktuális csatornán azt mondta, Brüsszelben és Olaszországban újra hangot kap az a vélekedés: nem várható el, hogy Olaszország egyedül birkózzon meg az illegális migránsokkal, 

az EU tagállamainak szolidaritására van szükség, és automatikusan szét kell osztani az érkezőket.  

Úgy fogalmazott: az Európába áramló migráció, és ennek uniós megközelítése "markáns veszéllyé teszi" az illegális migránsok tömeges befogadási kényszerét, kvóták szerinti elosztását. Ezt Magyarország nem támogatja, nem ért egyet semmilyen kvóták szerinti elosztással - jelentette ki. Ezért a migrációs politikáért már számtalanszor érte kritika Magyarországot, sőt legutóbb az olasz kormány büntetéssel fenyegette hazánkat, ha nem csatlakozunk a migránsbarát politikai táborhoz.

Az olaszoknál hajókkal, a balkán felől szárazföldön is jönnek

A belbiztonsági főtanácsadó beszélt arról is, hogy a balkáni migrációs útvonalon is élénkülés tapasztalható, szemmel láthatóan nő a Törökországból Görögországba érkezők száma, és a Bosznián, Horvátországon és Szlovénián át vezető fő útvonalról letérve egyre gyakrabban "kísérleteznek" a migránsok más útvonalakkal, ez pedig nagyobb odafigyelést igényel a magyar határőrizeti szervektől. Bakondi György meglátása szerint a balkáni útvonal fokozott igénybevétele alapvetően az őszi időszakkal függhet össze, hiszen a görög szigetekre a tengeren át vezet az út, márpedig a hűvös idő beálltával az áthaladás a jelenleginél is kockázatosabbá válik.

Figyelmet érdemel - tette hozzá -, hogy 

vezető török politikusok arról beszéltek, ha nem kapnak további segítséget az EU-tól, felülvizsgálják az eddigi migrációs politikájukat és akár nagyobb csoportban is az unióba engedik az Európába tartókat, 

ami tovább erősítené a balkáni útvonalon újrainduló illegális bevándorlók áradatát.