Újabb korrupciógyanús ügy Niedermüller egyik jelöltjénél

2019.09.18. 18:51

Megint elindul a 2019-es önkormányzati választáson az ellenzék színeiben Devosa Gábor. Erzsébetváros korábbi szocialista alpolgármestere most éppen Niedermüller Péter csapatának jelöltje.


Devosa mostani indulása egy 2007-es ügyben játszott szerepe miatt meglehetősen érdekes. Az ügy lényege, hogy több millió forintot keresett még 2007-ben Devosa, mint kerületi alpolgármester egy Rumbach Sebestyén utcai világörökségi ingatlan eladásával. A meglehetősen bonyolult történet kibogozásához több mint tíz évet kell visszamenni az időben. 

Devosa Gábor (jobboldalt) ma már Niedermüller Péter csapatában „motorozik”Forrás: Origo

Az első szokatlan mozzanat

Az érintett önkormányzati lakás bérlője 2003. január 25-én halt meg. Ez után az ingatlan bérlője Virág József lett. Hogy ő kicsoda, az később lesz érdekes. A bérleti szerződés Hunvald György, akkori MSZP–SZDSZ-es polgármester 2005. július 20-i hozzájáruló nyilatkozatán alapszik. Azaz a város vezetője döntött arról, hogy ki bérelhetett önkormányzati lakást. Ez egyébként más kerületekben is így van. Hunvald György tehát maga dönthetett az önkormányzati testületek megkérdezése nélkül, általános felhatalmazás alapján a bérbeadásokról.

Virág József tehát 2005. augusztus 1-jén kötött bérleti szerződést a Rumbach Sebestyén utca 10/a I. emeleti, 87 négyzetméteres, a Dohány utcai zsinagóga közelében lévő világörökségi lakásra. Az akkor csepeli illetőségű Virág József 2006. június 6-án vételi kérelmet nyújtott be a bérelt lakásra.A kérelemnek a gazdasági bizottság 1156/2006 számú határozatában zöld utat adott, amelyről július 25-én kapott értesítést a bérlő. Ez után az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő megrendelte az ingatlan értékbecslését, amely dokumentumon szokatlan módon értesítendőként nem a bérlő, hanem Devosa Gábor akkori alpolgármestert jelölték meg a mobiltelefonszámával együtt.

Devosa személyesen vette át a döntést 

Az értékbecslés 2006. augusztus 23-ára készült el, amely 15 530 000 forintos értéket állapított meg a Rumbach Sebestyén utcai lakásra. A vagyonkezelő augusztus 25-én elfogadta az ingatlanra vonatkozó vételi ajánlatot, és az árat a becsült érték 15 százalékában, 2 329 500 forintban határozta meg. Ez az eljárás az akkori önkormányzati bérleti lakások felvásárlása esetében nem ütközött jogszabályba. Azon a napon egyébként egyszerre döntöttek több lakás eladásáról. Volt olyan, amelynél az eredeti érték 18, vagy éppen 100 százalékát kellett az aktuális bérlőnek kifizetnie. Azt nem tudni, hogy mi volt a rendezőelv. A vagyonkezelő döntésével a gazdasági bizottság is egyetértett.

Ebben a házban került sor a furcsa lakásügyletreForrás: Origo

Virág József az önkormányzat illetékes testületeinek a döntéseiről 2006. szeptember 12-i dátummal kapott értesítést, amelyet az Origo birtokába került dokumentumok alapján szeptember 14-én érdekes módon Devosa Gábor vett át a vagyonkezelő épületében. Az adásvételi szerződést november 20-án írták alá, és így került az érintett ingatlan 2007. január 3-i dátummal Virág József tulajdonába.

A nagy fordulat

Az eddig is furcsa adásvétel ezután azzal vett újabb fordulatot, hogy Virág József 2007. március 24-én eladta a lakást Devosa Gábornak és feleségének. Virág József egyébként rokoni szálon kapcsolódott a Devosa családhoz, mivel az akkori alpolgármesternek a sógora volt. Az eladás furcsasága, hogy a vételár csupán kétmillió forintot tett ki, azaz 329 ezret azonnal bukott az eladó. 2007 elején egyébként az ingatlanpiac helyzete egyáltalán nem indokolta ezt az értékcsökkenést, főleg Budapest egy megújuló részén fekvő területen. A szokatlanul rövid, alig kétoldalas szerződés egyértelműen mutatja a felek közti bizalmi viszonyt.

Devosáék azonban nem sokáig élvezték a világörökségi környezetet, mert 2007. május 15-én eladták a lakást egy Odesszában született, izraeli állampolgárnak. Az eladási ár 17,5 millió forint volt, és figyelemre méltó, hogy ebben az esetben komoly, hétoldalas szerződést kötöttek a felek. A nyereség tehát több mint 15 millió forint volt alig 2 hónap alatt.

Nagyon jól keresett Devosa az ingatlanügyletenForrás: Origo

Elévülés miatt szűnt meg a nyomozás

Esélyes voltam polgármester-jelölti címre a pártomon belül, ez egy lejáratókampány része volt, nem is akarok ezzel az egésszel foglalkozni – mondta még korábban az Origónak az adásvétellel kapcsolatban Devosa Gábor. 

Egy budapesti, VII. kerületi, Rumbach Sebestyén utcai lakás eladásával összefüggésben – vélhetően erről az ingatlanról van szó – 2009. február 11-én érkezett bejelentés a Központi Nyomozó Főügyészségre. A beadványban írtakat megvizsgálták, és mivel a főügyészség kizárólagos hatáskörébe tartozó bűncselekményre vagy személyi körre vonatkozóan nem tartalmazott adatot, azt 2009. február 17-én megküldték az elbírálására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészséghez.

A Fővárosi Főügyészség még 2009. március 2. napján hivatali befolyással üzérkedés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el, amelyet a nyomozó hatóság (BRFK) – a feljelentésben szerepelt cselekmények pontos idejének tisztázását követően – elévülés okán 2009 áprilisában megszüntetett.