Magas lengyel állami kitüntetést kapott Kövér László Varsóban

2019.09.18. 15:42

A külföldieknek adományozható legmagasabb rangú lengyel állami kitüntetést, a Lengyel Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét vette át szerdán Kövér László, az Országgyűlés elnöke Varsóban.

A külföldieknek adományozható legmagasabb rangú lengyel állami kitüntetést kapta meg a házelnök Varsóban.Forrás: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

 A lengyel-magyar parlamenti együttműködésben és a két ország viszonya fejlesztésében szerzett kiemelkedő érdemekért a lengyel államfő által adományozott kitüntetést Kövér Lászlónak a lengyel alsóházi elnök, Elzbieta Witek adta át.

Witek a szejm dísztermében megtartott kitüntetésátadási ünnepségen elmondta: a kitüntetéssel Lengyelország megköszöni a szellem, a gondolat, valamint a tett közösségét. Kiemelte: Kövér László Magyarország szabadságáért és szuverenitásáért folytatott harc minden fázisában a magyar politikai élet jeles résztvevője és alkotója volt.A magyar házelnöknél mindig észlelhető volt olyan gondolkodás, mely szoros összefüggést  lát  Magyarország szabadsága és szuverenitása, valamint Európa és a térségünk stabilitása, biztonsága között- tette hozzá Witek, megemlítve e kapcsán többek között Kövérnek az európai integrációért, valamint a visegrádi együttműködésért tett erőfeszítéseit.
Witek méltatta Kövér László, valamint az ünnepségen szintén részt vevő, augusztusban lemondott lengyel házelnök, Marek Kuchcinski közös, a lengyel-magyar parlamenti és társadalmi kapcsolatokat mélyítő számos közös kezdeményezését.

 

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, miután a Lengyel Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével tünteti ki Elzbieta Witek, a lengyel parlamenti alsóház, a szejm elnöke VarsóbanForrás: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

Megköszönte az Országgyűlés tavaly februárban elfogadott határozatát, mely arra szólítja fel a kormányt, hogy az álljon ki Varsó mellett a Lengyelország ellen indított, 7. cikkely szerinti uniós eljárásban.

Kövér László beszédében hangsúlyozta: az érdemrend elfogadása a jövőre szóló, rajta keresztül az egész nemzedékét is terhelő kötelezettségvállalás arra, hogy megpróbáljunk méltóak maradni a történelmi örökséghez, amit a lengyel-magyar barátság ezer éve jelent.

Utalva a két nemzet történetének döntő pillanataiban megnyilvánuló szolidaritásra, többek között arra, hogy Teleki Pál magyar miniszterelnök pontosan nyolcvan esztendővel ezelőtt, 1939. szeptember 18-án nyitotta meg Magyarország határait a második világháborús lengyel menekültek előtt, Kövér leszögezte: a magyarok és a lengyelek a legnehezebb huszadik századi körülmények között is mindig tanúbizonyságát adták annak, hogy a magyar-lengyel barátság nem mítosz, hanem valóságformáló erő (...), jelent és jövőt alakító bizonyosság.

"A magyarokon és lengyeleken kívül nem ismerünk Európában másik két államalkotó nemzetet, amelyeknek egymáshoz való viszonyát ezer esztendőn keresztül oly mértékben meghatározná az egymás iránt érzett töretlen rokonszenv, barátság és a kölcsönös segítő szándék, mint a mi esetünkben- jelentette ki Kövér.

Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét (k) a Lengyel Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével tünteti ki Elzbieta Witek, a lengyel parlamenti alsóház, a szejm elnöke (b) VarsóbanForrás: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

Hangsúlyozta: a mai világban csak a hűség tarthatja meg országainkat és nemzeteinket, magyarok és lengyelek hűsége Istenhez, hazához, családhoz és egymáshoz.

A két házelnök a kitüntetés átadását megelőzően hivatalos kétoldalú egyeztetést is folytatott. A lengyel parlamenti iroda közleménye szerint a tárgyalások elején Witek átadta Kövérnek azt a lengyelországi Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet kezdeményezésére augusztus 30-án elfogadott alsóházi határozatot, amelyben a második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából megemlékeztek a lengyel menekülteket segítő magyarokról.

Délután Kövér László még találkozik Stanislaw Karczewskivel, a szenátus elnökével, majd részt vesz a magyarországi lengyel menekültek megsegítését szervező Henryk Slawiknak és idősebb Antall József varsói emlékművének ünnepi megkoszorúzásán.