Másfél milliárd forintot csalt el egy pécsi munkaközvetítő iroda

2019.09.18. 08:34

Másfél milliárd forintot csalt el egy pécsi munkaközvetítő cég, amely több száz munkavállalót mozgatott, de utánuk se az adókat, se a járulékokat nem fizették. A trükkök eltűntetésére egy komplett könyvelőirodát tartottak fent, de egy budapesti ügyvéd és egy banki ügyintéző is segítette a csalókat.

A pécsi központú, vagyonvédelemmel, takarítással és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégháló Budapesten, Pécsett, Szekszárdon, Baján, Szegeden, Debrecenben és Kecskeméten vállalt megbízásokat több száz munkavállalóval - írja közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A közvetített munkaerő után azonban 

az adókat és járulékokat, valamint a szolgáltatás áfáját sem fizették be.  A dolgozókat ugyan bejelentették, de bevallást nem nyújtottak be utánuk.

A NAV szerint a bűnbanda szervezettségét jól mutatja, hogy egy komplett könyvelőirodát tartottak fenn a trükkök eltüntetésére,  amit az egyik elkövető volt felesége irányított. A munkába emellett beszerveztek egy banki alkalmazottat is, aki az újonnan alapított cégek bankszámláinak nyitásánál tette „gördülékenyebbé" az ügymenetet. A gyanúsítottak között van egy budapesti ügyvéd is, aki a fiktív cégbejegyzéseket intézte.

Készpénzt és luxusautókat foglaltak le

A bűnszervezet irányítóit végül országos akcióban a NAV kommandósai fogták el, a nyomozók mintegy 

50 helyszínen tartottak házkutatásokat,  tucatnyi gyanúsítottat vettek őrizetbe.

A költségvetésnek okozott 1,6 milliárd forintos kár megtérülésére többek között ingatlanokat, bankszámlákat zároltak és készpénzt, luxusautókat foglaltak le.

A NAV bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás megalapozott gyanújával, és húsz gyanúsított elleni vádemelési javaslattal adja át az ügyet a Baranya Megyei Főügyészségnek.