Jövőre 355 milliárddal több jut a pedagógusbérekre 2010-hez képest

2019.09.19. 09:32

Folytatják a párbeszédet a pedagógus szakszervezetekkel, miközben az eddigi béremeléseket garantálva, a 2020-as költségvetésben 355 milliárddal többet költünk a pedagógusbérekre 2010-hez képest - mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

Maruzsa Zoltán közölte, rendszerszinten nincs tanárhiány, a helyi problémák ellen pedig tesz is a kormány a pedagógusok bérének emelésével és a pedagógushallgatóknak szóló ösztöndíjakkal.

Maruzsa ZoltánForrás: MTI/Illyés Tibor

Az interjúban az államtitkár kijelentette azt: az álláshelyek egy százalékára keresnek kollégát, ami nem szokatlan.Hozzátette, hogy ez a nagyságrend is a nyári időszakra jellemző, a pedagógustársadalomban ugyanis ilyenkor szokás a munkahelyváltás.

A béremelésekről Maruzsa Zoltán azt mondta, hogy az elmúlt években átlagosan 50 százalékkal emelkedett a pedagógusok bére.Az államtitkár arról is beszélt, hogy a diákok ma minden eddiginél több támogatást kapnak. Például a mostani tanévben elindul a középiskolás diákok külföldi ingyenes nyelvtanulását támogató program, és több mint egymillió gyermek kap ingyen tankönyvet, jövőre pedig már minden diák. Emellett hatszázezer gyermek étkezik ingyen vagy kedvezményesen.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy 2020-ban 645 milliárd forinttal több jut oktatásra, mint a baloldal által utoljára benyújtott, 2010-es költségvetésben. Folyamatban van a köznevelési infrastruktúra megújítása, jelenleg nyolcszáz beruházás zajlik összesen 276 milliárd forint értékben - zárta interjúját Maruzsa Zoltán.