A jobbikos Jávor Miklós miután hivatalosan is polgármesterjelölt lett Mosonmagyaróváron, összehívott egy sajtótájékoztatót, amelyen nekiesett a baloldalnak. Morális okokból elképzelhetetlen a balliberális oldallal való együttműködés, ezt még a "politikai praktikum" sem indokolja" - mondta a politikus. Győr-Moson-Sopron megye harmadik legnagyobb városában darabokra hullott az ellenzék, négyen is indulnak a fideszes városvezető ellen. 

Múlt hét csütörtökön hivatalossá vált, hogy Árvay István fideszes polgármester ellen négy ellenzéki polgármesterjelölt indul Mosonmagyaróváron. Ezen a napon - a jelöltek közül utolsóként - vették nyilvántartásba Jávor Miklóst, a Jobbik jelöltjét, így véglegesedett az indulók névsora: Árvay és Jávor mellett

  • a független Szabó Miklós,
  • az MSZP-DK támogatásával induló Ábrahám Tivadar, és
  • az LMP-s Goda Bálint száll ringbe a városvezetői posztért.

A kormányellenes erők helyzetét nehezíti, hogy nemcsak a városvezetői tisztségért, hanem az egyéni körzetekben is meg fognak küzdeni egymással. 

Morális okok az összefogás hiánya mögött

Aki ismeri a hagyományosan jobboldali, 33 ezer lakost számláló nagyváros politikai erőviszonyait, az pontosan tudja, hogy Árvay igazi kihívója a Jobbik lenne abban az esetben, ha a baloldal beállt volna mögéjük. Ezt támasztja alá, hogy a legutóbbi önkormányzati választáson Jávor közel 15, míg Ábrahám csak 10 százalékot ért el. Csakhogy az ellenzéki tárgyalások kudarcba fulladtak, így az ellenzéki pártok egymás ellenében indulnak. Ez még hagyján, hiszen az ország legtöbb településén nem sikerült tető alá hozni a teljes ellenzéki összefogást, csakhogya jobbikos politikus, miután nyilvántartásba vette a választási iroda, tartott egy sajtótájékoztatót, amin szidta a baloldalt. 

Jávor a következőket mondta a helyi baloldali blokkról:

  • generációváltásra van szükség a helyi politikában;
  • "az emberek szomjaznak" egy harmadik alternatívára;
  • korábbi ígéretéhez híven önállóan indulnak a választáson, mivel morális okokból nem tudja elképzelni, hogy együttműködjön velük;
  • "politikai praktikum" sem indokolja az összeállást velük, mivel ebben a felállásban "nem lehet választást nyerni."

Itt tudja megnézni ahogyan a mosonmagyaróvári jobbikos politikus a sajtótájékoztatóján kettőzött erővel szidja a baloldalt: