Palkovics: Tudásközpontot hoznak létre Ózdon a kohászat jövőjéért

2019.09.19. 19:34

Ózdon tudásközpontot hoznak létre az oktatási intézmények és a vállalatok összefogásával a kohászat jövőjének támogatására - mondta újságíróknak Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Ózdon csütörtökön.

A miniszter szerint a nehézipari szakmák, köztük a kohászat hiányszakma, ezért is fontos a tudásközpont létrehozása.  Olyan helyzetbe kerültünk, ahol nagyon gyorsan kell reagálni mindenkinek, a szakmának és a kormánynak is, gyorsan van szükség közép- és felsőfokú végzettségűekre  - nyilatkozta Palkovics László. 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszterForrás: MTI/Kovács Attila

Az ÓAM Ózdi Acélművek Kft.-ben az államnak 20 százalékos tulajdonrésze van, a vállalat jövőbeli fejlesztéseihez partner az állam. Az elsődleges kormányzati cél az volt, hogy a gyár stabilan tudjon működni, és termeljen  - mondta Palkovics László, aki szerint mindez jó döntésnek bizonyult, mivel az elmúlt két évben a gyár termelése már bővülni kezdett. Az 1992-ben alapított, mintegy 600 dolgozót foglalkoztató cég értékesítési nettó árbevétele tavaly 170 millió euró volt (54,5 milliárd forint), szemben az egy évvel korábbi 136 millió euróval.  Az adózás előtti eredmény 18 millió euróra nőtt tavaly az egy évvel korábbi 12,4 millió euróról.