Magyarország stratégiai partnerének nevezte Dél-Koreát Kövér László, az Országgyűlés elnöke, miután fogadta Mun Hi-Szangot, a Koreai Köztársaság Nemzetgyűlésének elnökét a Parlamentben.

A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója kapcsán Kövér László kiemelte, hogy  Dél-Korea volt az első ázsiai ország, amelyik a rendszerváltozás után Magyarországgal megújította a diplomáciai kapcsolatokat.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke fogadja Mun Hi Szangot, a dél-koreai nemzetgyűlés elnökét az Országházban 2019. szeptember 20-ánForrás: MTI/Máthé Zoltán

A magyar Országgyűlés elnöke rámutatott: az elmúlt 30 évben a kétoldalú gazdasági, kereskedelmi, kulturális, turisztikai, valamint tudományos és kutatási kapcsolatok jelentős fejlődésen mentek keresztül. 

A kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta a 2,6 milliárd dollárt, 13-14 százalékkal nőtt tavaly és az idei év első hat hónapjában a turistaforgalom,  azaz több mint 170 ezer koreai turista érkezett Magyarországra.

Kitért arra is, hogy szeptember 22-től a LOT lengyel légitársaság elindítja az első közvetlen szöuli járatát heti három alkalommal, másik három napon pedig Szöul-Budapest útvonallal.  Ez azzal biztat, hogy mind a gazdasági kapcsolatok, mind a kulturális turizmus tovább fog erősödni - mutatott rá az Országgyűlés elnöke. 

Magyarország számára Dél-Korea a térségben meghatározó stratégiai partnerré vált  - emelte ki Kövér László.

Hangsúlyozta azt is: a Koreai Köztársaság továbbra is számíthat Magyarország támogatására mindazon erőfeszítéseknél, amelyek a Koreai-félsziget tartós békéjének megteremtésére irányulnak.

Mun Hi-Szang, a Koreai Köztársaság Nemzetgyűlésének elnöke arról beszélt, hogy  nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy ellátogathatott Magyarországra a diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulóján. Reményét fejezte ki, hogy a látogatása nyomán a két ország parlamentje között is szorosabb kapcsolatok alakulnak ki.

Ő is kiemelte a két ország virágzó együttműködését számos területen.

Továbbá kifejezte háláját a májusi hajóbalesetet követő magyarországi részvétnyilvánításokért és segítségnyújtásért. Hozzátette: egyetértés volt abban is, hogy a Koreai-félsziget békéjének előmozdításában Magyarország a jövőben is partner lesz.

A két házelnök a megbeszélést követően koszorút helyez el a dunai hajóbaleset áldozatainak emlékére a Margit híd pesti hídfőjénél.