Magyarország már 2018 végén túlteljesítette a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusra tervezett 300 milliárd forintos élelmiszeripari fejlesztést - mondta az agrárminiszter pénteken Gödöllőn, ahol részt vett a Pap Kolbászműhely átadó ünnepségén.

Nagy István hangsúlyozta, hogy , amely 4500 vállalkozással, 33 szakágazatban közel 90 ezer alkalmazottal gyárt élelmiszert.

A miniszter elmondta, hogy

a Pap Kolbászműhely 325 millió forintos beruházást hajtott végre,

amiből több mint 103 millió forint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap fejlesztési támogatása a Széchenyi 2020 program keretében, és 14 új munkahely is létesült. Hozzátette, hogy a 280 tonna késztermék előállításából származó, a jövő évre tervezett 550 millió forintos árbevétel előrevetíti a Pap Kolbászműhely sikerét.

A tárcavezető beszélt arról, hogy a húsfeldolgozás, tartósítás szakágazat részesedése az élelmiszeripar teljes árbevételéből meghaladja a 11 százalékot.

Nagy István elmondta, hogy a vidékfejlesztési programon belül meghirdetett mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban című pályázati felhívás forrásaiból eddig

598 kérelem részesült támogatásban, összesen 110 milliárd forint összegben,

amelyből eddig a kifizetés mértéke meghaladta a 21 milliárd forintot.

Pap Krisztián, a Pap Kolbászműhely tulajdonosa szólt arról, hogy a családi receptúra, a hazai alapanyag és a természetes füstölési metódus révén sikerül egyedi ízvilágot létrehozniuk.

A társaság kolbászt és szalámit gyárt, hagyományos eljárással sertés, szürkemarha és szarvas alapanyagból.