Kezdetét vette a Gül Baba Kulturális Fesztivál Budapesten

MENCZER Tamás; GÜL BABA
Budapest, 2019. szeptember 20. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára beszédet mond a Gül Baba Kulturális Fesztivál megnyitóján a II. kerületi Gül Baba Kulturális Központban 2019. szeptember 20-án. A háromnapos rendezvényen kerekasztal-beszélgetésekkel, felolvasóesttel, kézműves programokkal és koncertekkel is várják a látogatókat. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Kezdetét vette pénteken Budapesten a Gül Baba Kulturális Fesztivál, amelyen vasárnapig kerekasztal-beszélgetésekkel, felolvasóesttel, kézműves programokkal és koncertekkel is várják a látogatókat Gül baba türbéjénél.
Vágólapra másolva!

Minél jobban ápoljuk kulturális örökségeinket, annál erősebbek vagyunk a jelenben, és annál sikeresebbek leszünk a jövőben - hangsúlyozta az esemény pénteki megnyitóján Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára beszédet mond a Gül Baba Kulturális Fesztivál megnyitóján a II. kerületi Gül Baba Kulturális Központban 2019. szeptember 20-án Forrás: MTI/Kovács Attila

Mint elmondta,

Emlékeztetett arra, hogy a Gül baba rózsakertjét tervező Andor Anikó idén elnyerte az év tájépítésze díjat.

A Gül baba türbéjénél rendezett fesztivál célja, hogy bemutassa a török népet és a két nép kultúrájában felfedezhető összefonódásokat - mutatott rá az államtitkár.

"A török és a magyar történelem több ponton keresztezte egymást, a békés és a kevésbé békés időszakok váltották egymást" - fejtette ki, kiemelve:

Hozzátette, hogy Törökország is ápolja a területén fellelhető magyar emlékeket: a Kossuth Emlékmúzeumot Kütahyában, valamint az Osmaniyéban található Bartók Emlékházat.

Szalai István, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány vezérigazgatója elmondta, hogy a háromnapos fesztivál keretbe foglalja a türbe tavaly októberi ünnepélyes átadása óta eltelt első évet.

Azóta több mint 32 ezer látogatót vonzott a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely, amelynek mottója: kultúrák és korok találkoznak.

Mint hozzátette, a fesztivál programját is úgy alakították ki, hogy reflektáljon erre a mottóra.

Szalai István, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány vezérigazgatója beszédet mond a Gül Baba Kulturális Fesztivál megnyitóján a II. kerületi Gül Baba Kulturális Központban 2019. szeptember 20-án Forrás: MTI/Kovács Attila

A háromnapos eseményen a magyar és a török kultúra szereplői jelennek meg, hagyományos oszmán-török és magyar népművészeti, valamint kortárs művészeti programok, és gyerekeknek szóló rendezvények várják az érdeklődőket.

Mindezek mellett koncertekkel, tudományos előadásokkal, kézműves programokkal, élményfestéssel, mesemondással, verses felolvasással és kiállításokkal is készülnek a fesztiválra, amelyet hagyományteremtő szándékkal rendeznek meg.

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere kiemelte, hogy

A polgármester szerint Gül baba türbéje a különféle kultúrák közötti tisztelet, megértés és barátság szimbóluma, de a távoli országokból érkező turisták, török zarándokok találkozóhelye is, ahol nemzetek, korok és generációk kapcsolódnak össze.