Egy kisebb csokrot készítettünk Karácsony Gergely zuglói polgármester nem teljesített vállalásaiból, a soha meg nem valósuló határozatokból, a nagy lufikból.

Dunát lehetne rekeszteni Karácsony Gergely be nem tartott ígéreteiből az elmúlt években. Kicsit visszamentünk az időben, és megnéztük, hogy milyen légvárakkal bódította a zuglóiakat a teljesen alkalmatlan főpolgármester-jelölt. 

Bosnyák térig tartó metrót ígért Karácsony

2014-ben az önkormányzati választás előtt többek között azt ígérte Karácsony, hogy az 1-es metrót fel fogják újítani, és meghosszabbítják Rákosrendező felé. Hozzátette, 

abból sem tudnak engedni, hogy a 4-es metró eljusson a Bosnyák térig.  Karácsony akkor azt is mondta, a gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötésével direkt kapcsolat alakulhat ki az M0-s körgyűrű és Budapest belvárosa között, így el lehetne érni, hogy a zuglóiak és az agglomerációban élők is a tömegközlekedést válasszák az autók helyett.

A teljesen alkalmatlan politikus az előbb bemutatott ígéretek alapján már akkor sem tudta megkülönböztetni a kormány, a főváros és a kerületek közötti hatásköri különbségeket. Így állhatott elő olyan blődségekkel, mint a 4-es metró meghosszabbítása. 

Karácsony és a többi bohócjelöltForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Propagandalapot csináltak Karácsonyék

Öt éve Karácsony arról is beszélt, hogy meg fogjuk mutatni azt is, hogy meg lehet csinálni úgy egy kerületi újságot, hogy valóban a közt és nem egy pártot szolgál. Kérdés, persze, hogy ebből mi fog kikerekedni az országos politikában, a botrányokon kívül fog-e bárkit érdekelni, hogy Zuglóban másféleképpen mennek a dolgok. Másféle ambícióm nincsen, egyelőre nem akarok semmilyen képzeletbeli létrán feljebb mászni. 

A pártatlan kerületi újságot meglepő módon nem sikerült megcsinálni. Az újság egy propagandalap, amiben a helyi ellenzék véleménye nem jelenhet meg. Ráadásul a kézbesítéssel is óriási problémák vannak, van olyan, amikor egy-egy utca hónapokig nem kap újságot. 

Nem sikerült lakásokat sem építeni

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere a lakhatási válság megoldását is célul tűzte ki a XIV. kerületben, hangsúlyt helyezve a bérlakásprogramra, felújításokra és építésekre. Az önkormányzat 626/2016. számú határozatában, a polgármester előterjesztésére 2017-re konkrétan ötven önkormányzati lakás felújítását irányozta elő, valamint száz új lakás építését. A 2018-as adatokból az látszik, hogy az épített lakások száma 0, azaz nulla. Ha pedig az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltjének ötéves teljesítményét nézzük, látjuk, hogy az eredmény hasonló az említett 2017-es adathoz. Vagyis nulla. 

Nemhogy nem épült egy sem a száz önkormányzati lakásból, még megvalósíthatósági tervek sem készültek. Ami viszont a kinnlevőségeket illeti, ez a lakáscélú helyiségek esetében kilencszázmillió forint, a nem lakáscélú üzlet- és irodahelyiségeknél pedig nyolcszázmillió. Ahogyan a kerület jegyzője a közelmúltban fogalmazott: „A kétmilliárd forintos folyószámlahitel köldökzsinórja tartja életben Zuglót, a működés nem fenntartható, a költségvetés hosszú távon tarthatatlan”.

Annyi ígérete volt már Karácsonynak, hogy felsorolni is nehéz őketForrás: MTI/Balogh Zoltán

Újabb bukott ígéretek

A nulla új bérlakás csupán egy szelete annak az ígérettortának, amelyet nem kaptak meg a helyiek Zugló polgármesterének ötéves ciklusa alatt. Várnai László független önkormányzati képviselő már 2017-ben azzal a kérdéssel foglalta össze Karácsony Gergely polgármester és Tóth Csaba (MSZP) országgyűlési képviselő zuglói ténykedését, hogy blöffök, népámítás, végtelen cinizmus, netán elszabotált testületi döntések. Vajon mikor veszik észre a zuglóiak, hogy hülyére vették őket, a beharangozott fejlesztések nem történtek meg?  – tette fel a kérdést Várnai.

A lista olyan hosszú, hogy egy cikk kereteit terjedelmi okokból is kimerítené. Az egyik kulcstörténet a zuglói szakrendelők felújítása. A Zuglói Lapok már 2016. november 3-i számában beharangozta, hogy korszerűsítik mindkét szakrendelőt.  Eltelt egy év, és 2017 végéig nemhogy felújítás nem történt, de még a műszaki tartalom sem volt ismert. Jött viszont egy új előterjesztés Karácsony Gergely polgármestertől, amely már az Örs vezér téri szakrendelő bővítéséről, új négyszintes épületről szólt, amelyet hitelfelvétellel kívánt a kerület megvalósítani. Ám ez is csak egy nagy lufi volt.

Ebből sem lett semmi

Hasonlóan az égadta világon semmi nem valósult meg abból a 2017. decemberi előterjesztés alapján elfogadott határozatból, amely az önkormányzat, a polgármesteri hivatal és az összes önkormányzati intézmény gáz- és elektromos áram fogyasztásának felmérését, beszerzéseik összevonását, szabadpiaci elektromos árlejtéses eljárással történő közbeszerzés kiírását tartalmazta. 

Az egyik legfájóbb történet a zuglóiak számára biztosítandó ingyenes parkolás ügye volt.

A zuglóiaknak megígérték az ingyenes parkolást, de ebből sem lett semmiForrás: zugloiparkolas.hu

Álom maradt az ingyenes parkolás

Első menetben 2018 novemberében ígért Karácsony százórányi ingyenes parkolást az autótulajdonosoknak, majd 2019 májusában azt, hogy a zuglóiak számára ingyenes lesz a parkolás idén júniustól. Persze, ebből sem lett semmi. Ez év februárjában a Zuglói Helytörténeti Gyűjtemény alapításáról és ennek helyt adó állandó kiállításról szavazott meg határozatot a képviselő-testület. Mindhiába. Úgyszintén elfogadták a képviselők a Martinuzzi kertben megvalósítandó játszótér tervét huszonötmillió forintért, ám ezt kifelejtették a 2017-es költségvetésből, így ez is füstbe ment. Mindezek a történetek is mutatják, hogy Karácsony Gergely teljesen alkalmatlan. 

Végezetül pedig érdemes egyet idézni Karácsonytól 2016 végéről. Az akkori kijelentése is jól mutatja, hogy a párbeszédes politikus egyetlen szavát sem érdemes komolyan venni. Karácsony tehát a következőt mondta, sem miniszterelnök-jelölt, sem egyéni jelölt nem akar lenni, és a listán is legfeljebb valahol a végén akar szerepelni. 2018-cal kapcsolatban nekem egyéni ambícióm nincs. 2019-ben Zuglóban szeretnék újraindulni polgármesterként.