Veronai magyar busztragédia: a szülők szerint ők már életfogytiglant kaptak

Verona, buszbaleset, busz, kiégett, kiégett busz, helyszín, baleset helyszíne
A handout photo provided by Italy's institutional agency for fire and rescue service Vigili del Fuoco on January 21, 2017 shows firefighters extinguishing flames in the wreckage of a bus following a crash on the A4 motorway near the Verona East exit, northern Italy. The coach carrying Hungarian teenagers home from a school trip crashed and burst into flames on the motorway in northern Italy, killing 16 people, firefighters said Saturday. Some 39 injured were taken to hospital following the accident near Verona on Friday night, which occurred when the vehicle smashed into a bridge pillar, according to emergency workers. / AFP PHOTO / Vigili del Fuoco / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VIGILI DEL FUOCO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Egy év telt el azóta, hogy elkezdődött a veronai buszbaleset pere az olasz város bíróságán, de még mindig csak ott tartanak, hogy a különböző beadványokkal ismerkednek a felek. Az, hogy ennyi ideig húzódik a per előkészítési időszaka, Olaszországban bevett ügyvédi trükknek számít. Ezzel ugyanis el lehet érni, hogy az ügy elévüljön, mire a felelősök megbüntetésére kerülne a sor, vagy jelentős enyhítő körülmény legyen az idő múlása. Így elképzelhető, hogy a veronai buszt vezető sofőr, az egyetlen magyar vádlott, megússza legalább egy enyhe büntetéssel. Eközben az áldozatok hozzátartozóinak minden nappal nehezebb, hiszen minden egyes tárgyalás növeli a fájdalmukat. Azt mondják, egy ítélet már született az ügyben. Őket fájdalmas életfogytiglanra ítélték a vétkesek. Mára tűzték ki a tárgyalás újabb napját.
Vágólapra másolva!

Öt olasz vádlott, autópálya-tervezők és kivitelezők mellett V. Jánost, a magyar buszsofőrt is megvádolták a 2017. január 20-i,

veronai tragédiával kapcsolatban, amelyben egy magyar turistabusz kigyulladt, és 17-en meghaltak a tűzben.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai egy franciaországi sítáborból jöttek hazafelé. Volt diákok, tanárok és az egyikük családja is velük tartottak.

Ennyi maradt a kiégett buszból a tragédia után Forrás: AFP/Handout

Azonnal nyomozni kezdett az olasz rendőrség, hogy kiderüljön, pontosan mi történt, ki, mi okozta a balesetet.

Hamar kiderült, hogy a busz fékezés nélkül hajtott a szalagkorlátnak a Verona melletti A4-es autópályán, mielőtt az egyik felüljáró pillérének csapódott volna.

A gyanúsításból hamar vád lett, 2018 októberére tárgyalóterembe is került az ügy. Az áldozatok hozzátartozói mérhetetlen fájdalommal, de reménykedve léptek be a tárgyalóterem ajtaján.

Abban bíztak, hogy hamar lezárják az ügyet.

Akkor még egyikük sem gondolta, hogy egy hosszú, bonyolult, trükkökkel teli pernek néznek elébe.

Az első napon még a bíró is azt várta, ahogy a szülők is, hogy a buszsofőr megjelenik, ezért órákkal később kezdte el a tárgyalást. A második alkalomtól kezdve - ez egy decemberi nap volt - viszont már fogyott a remény, hogy valaha megjelenik. A mai tárgyalási napon már senkit sem lepett meg, hogy megint az ügyvédje képviselte a szabadlábon védekező V. Jánost.

Szendrei Endre, Márton László és Varga Balázs tolmács a Veronai Városi Bíróság épülete előtt szeptember 20-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szülők ezúttal olyan pólókban jöttek,

amelyeken a balesetben elveszett gyerekeik képei és neveik voltak.

Bár lelkileg már edzettebbeknek tűntek, a gyerekek elvesztése iránti fájdalmuk cseppet sem múlt, sőt, csak erősödött az idővel.

Márton László a kisfiát ábrázoló pólóban érkezett a tárgyalásra szeptember 20-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

– mondta Márton László, a legfiatalabb áldozat, a baleset idején 14 éves kisfiú édesapja.

Szendrei Endre Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ugyanígy látja Szendrei Endre is, akit mára a szülők, saját szavai szerint, nem tartanak közéjük valónak, mégis vállalja, hogy „partizánként" küzd az igazságért.

- magyarázza a férfi, aki az unokahúgát vesztette el a balesetben, majd hozzáteszi, ennek ellenére bízik abban, hogy méltó büntetést kap az összes felelős. Akárcsak Márton László, aki szemmel láthatóan minden egyes tárgyalási napon elszántabban küzd a kisfia emlékéért.

A Veronai Városi Bíróság épülete előtt Fotó: Szabó Gábor - Origo

- mondta.

Ma folytatódott a buszbaleset pere a Veronai Városi Bíróságon Fotó: Szabó Gábor - Origo

Eközben Szendrei Endre arról beszél, hogy már annak is örülnének, ha látnák a tárgyalóteremben azt, hogy meg akarják oldani az ügyet.

- magyarázza.

Bár reggel még arról írtunk, hogy melyik fél milyen beadványt nyújtott be, mert mindenki abban bízott, hogy ezekről lesz ma szó, és több embert is meghallgatnak, de megint csak az időt húzta a védelem. Sem arról nem esett szó, mi szerepel V. János sztárügyvédjének buszsofőrről szóló beadványában, sem arról, amit az Origo írt meg először, miszerint egy nagyon fontos dokumentum eltűnt az olasz ügyészségről. Az, amelyikben az állt, hogy V. János betegen vezetette halálba a gimnazisták buszát. A per januárban folytatódik.