Egy év telt el azóta, hogy elkezdődött a veronai buszbaleset pere az olasz város bíróságán, de még mindig csak ott tartanak, hogy a különböző beadványokkal ismerkednek a felek. Az, hogy ennyi ideig húzódik a per előkészítési időszaka, Olaszországban bevett ügyvédi trükknek számít. Ezzel ugyanis el lehet érni, hogy az ügy elévüljön, mire a felelősök megbüntetésére kerülne a sor, vagy jelentős enyhítő körülmény legyen az idő múlása. Így elképzelhető, hogy a veronai buszt vezető sofőr, az egyetlen magyar vádlott, megússza legalább egy enyhe büntetéssel. Eközben az áldozatok hozzátartozóinak minden nappal nehezebb, hiszen minden egyes tárgyalás növeli a fájdalmukat. Azt mondják, egy ítélet már született az ügyben. Őket fájdalmas életfogytiglanra ítélték a vétkesek. Mára tűzték ki a tárgyalás újabb napját.

Öt olasz vádlott, autópálya-tervezők és kivitelezők mellett V. Jánost, a magyar buszsofőrt is megvádolták a 2017. január 20-i, 

veronai tragédiával kapcsolatban, amelyben egy magyar turistabusz kigyulladt, és 17-en meghaltak a tűzben. 

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai egy franciaországi sítáborból jöttek hazafelé. Volt diákok, tanárok és az egyikük családja is velük tartottak.

Ennyi maradt a kiégett buszból a tragédia utánForrás: AFP/Handout

Azonnal nyomozni kezdett az olasz rendőrség, hogy kiderüljön, pontosan mi történt, ki, mi okozta a balesetet. 

Hamar kiderült, hogy a busz fékezés nélkül hajtott a szalagkorlátnak a Verona melletti A4-es autópályán, mielőtt az egyik felüljáró pillérének csapódott volna. 

A gyanúsításból hamar vád lett, 2018 októberére tárgyalóterembe is került az ügy. Az áldozatok hozzátartozói mérhetetlen fájdalommal, de reménykedve léptek be a tárgyalóterem ajtaján. 

Abban bíztak, hogy hamar lezárják az ügyet. 

Akkor még egyikük sem gondolta, hogy egy hosszú, bonyolult, trükkökkel teli pernek néznek elébe.

Az első napon még a bíró is azt várta, ahogy a szülők is, hogy a buszsofőr megjelenik, ezért órákkal később kezdte el a tárgyalást. A második alkalomtól kezdve - ez egy decemberi nap volt - viszont már fogyott a remény, hogy valaha megjelenik. A mai tárgyalási napon már senkit sem lepett meg, hogy megint az ügyvédje képviselte a szabadlábon védekező V. Jánost.

Szendrei Endre, Márton László és Varga Balázs tolmács a Veronai Városi Bíróság épülete előtt szeptember 20-ánFotó: Szabó Gábor - Origo

A szülők ezúttal olyan pólókban jöttek, 

amelyeken a balesetben elveszett gyerekeik képei és neveik voltak. 

Bár lelkileg már edzettebbeknek tűntek, a gyerekek elvesztése iránti fájdalmuk cseppet sem múlt, sőt, csak erősödött az idővel.

Márton László a kisfiát ábrázoló pólóban érkezett a tárgyalásra szeptember 20-ánFotó: Szabó Gábor - Origo

Nagyon lassan működik ez a tárgyalási folyamat, ezért attól tartunk, hogy az egész ügy elévül, és nem lesz felelőse. Most attól a civil szervezettől, amely az első perctől mellénk állt, hallottuk, hogy az olasz igazságügyi miniszter felügyeli a tárgyalást, ez nekünk siker" 

– mondta Márton László, a legfiatalabb áldozat, a baleset idején 14 éves kisfiú édesapja.

Szendrei EndreFotó: Szabó Gábor - Origo

Ugyanígy látja Szendrei Endre is, akit mára a szülők, saját szavai szerint, nem tartanak közéjük valónak, mégis vállalja, hogy „partizánként" küzd az igazságért. 

A fájdalmat nem oldja föl semmi, ez a per felőröli az embert, ráadásul az, hogy az igazságszolgáltatást csak tolják és tolják, még jobban megvisel. Beszélnek Olaszországon belüli ellentétekről, ami a magánkézben lévő autópálya és a kormány között alakult ki, és vannak ebben ügyvédi fogások is, azt viszont nem értem, hogy miért kell mindig hónapokkal eltolni a pert egy beadvány után. Így ki tudja, hogy mikor lesz vége, hiszen egy év után is még csak az előkészítő résznél tartunk. Még mindig arról van szó, hogy megismerjük azokat a dokumentumokat, amiket mások beadnak a perhez. Ez elkeserítő, emellett az embernek a bíróságba vetett bizalma is fogy" 

- magyarázza a férfi, aki az unokahúgát vesztette el a balesetben, majd hozzáteszi, ennek ellenére bízik abban, hogy méltó büntetést kap az összes felelős. Akárcsak Márton László, aki szemmel láthatóan minden egyes tárgyalási napon elszántabban küzd a kisfia emlékéért.

A Veronai Városi Bíróság épülete előttFotó: Szabó Gábor - Origo

Nagyon fontos, hogy legyen végre felelős a fiam halálának ügyében. Meg kell büntetni V. Jánost, de igazából nem számít, hogy mennyit kap, hiszen minket már életfogytiglanra ítéltek a fájdalomban, anélkül, hogy bármit elkövettünk volna. Ez a büntetés fájdalommal jár, és akárhányszor eljövünk ide, mindig felzaklat minket. Ráadásul rendszeresen ebbe a városba kell utaznunk, ahol a kisfiamnak véget ért az élete. Egyébként nekünk, szülőknek bűntudatunk van emiatt a baleset miatt, ezért is nagyon fontos, hogy minél hamarabb legyen felelős, mert onnantól kezdve nekünk egy kicsit könnyebb lesz" 

- mondta.

Ma folytatódott a buszbaleset pere a Veronai Városi BíróságonFotó: Szabó Gábor - Origo

Eközben Szendrei Endre arról beszél, hogy már annak is örülnének, ha látnák a tárgyalóteremben azt, hogy meg akarják oldani az ügyet. 

A bűnösök élik a mindennapi életüket, mossák a szennyesüket, az idő nekik dolgozik. A vádlottak között vannak 80 év felettiek is, jó lenne, ha még megélnék azt, hogy megbüntetik őket. A másik nagyon nehéz helyzet ebben az ügyben az, hogy a biztosító tud olyan helyzetet szítani, ami után emberek egymásnak esnek a hozzátartozók között. Aki elfogadott egy összeget, az kikerül az ügyből. Velem kapcsolatban pedig most az merült fel, hogy nem is vagyok jogosult részt venni benne, mivel nem a gyerekem, hanem az unokahúgom az áldozat" 

- magyarázza.

Bár reggel még arról írtunk, hogy melyik fél milyen beadványt nyújtott be, mert mindenki abban bízott, hogy ezekről lesz ma szó, és több embert is meghallgatnak, de megint csak az időt húzta a védelem. Sem arról nem esett szó, mi szerepel V. János sztárügyvédjének buszsofőrről szóló beadványában, sem arról, amit az Origo írt meg először, miszerint egy nagyon fontos dokumentum eltűnt az olasz ügyészségről. Az, amelyikben az állt, hogy V. János betegen vezetette halálba a gimnazisták buszát. A per januárban folytatódik.