Bábolnára látogatott Kako japán hercegnő

NAGY István
Bábolna, 2019. szeptember 21. Kako japán császári hercegnő, a császár öccsének másodszülött gyermeke és Nagy István agrárminiszter ötös fogattal kocsiznak a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon 2019. szeptember 21-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Kako japán császári hercegnő, a császár öccsének lánya szombaton meglátogatta a Komárom-Esztergom megyei Bábolnán a Lovasmúzeumot, a Nemzeti Ménesbirtok udvarán, Nagy István agrárminiszterrel pedig ötösfogaton kocsiztak és lovasbemutatón vettek részt a lovardában.
Vágólapra másolva!

Nagy István a látogatás után elmondta, Japán és Magyarország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulóját és, hogy 130 évvel ezelőtt jártak Bábolnán japán követek.

A miniszter hozzátette, Kako hercegnővel azon a teraszon állhattak, ahonnan 1889-ben a császári követek egykor Bábolna legjobb katonalovaiból válogattak az udvar számára. A vendégnek meg is mutatták a dokumentumokat, amelyekből kiderült, hogy

a császári udvar lovaiban magyar vér is folyik.

Kako japán császári hercegnő, a császár öccsének másodszülött gyermeke és Nagy István agrárminiszter ötös fogattal kocsiznak a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon 2019. szeptember 21-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

A hercegnőt a Lovasmúzeum bejáratánál Nagy István agrárminiszter, Haál Gábor igazgató és Cseri Dávid referens fogadta, majd tárlatvezetésen bemutatták a Lovasmúzeumot. A Ménesbirtok bejárati épületének teraszáról a kertet is megnézték, amelyben több, mint száz rózsatő virágzik.

Nagy István elmondta, hogy

több mint 230 éve állami irányítású, minőségi lótenyésztés folyik Bábolnán.

Miután a Ménesbirtok udvarán ötösfogattal kocsizáztak, a hercegnőt a fedett lovardába kísérték, ahol Haál Gábor igazgató lovászokkal bemutatta az arab, az angol és a Shagya telivéreket.

Nagy István elmondta, hogy a XIX. század fordulóján a császári család galopp lovakat versenyeztetett Budapesten, és napjainkban is van zsoké tanuló Magyarországon Japánból.