Németh Zsolt: Erdélyt Bukarest és Budapest szövetségesévé kell tenni

Németh Zsolt politikus ad interjút a Parlamentben 2018 január 10-én
Németh Zsolt politikus ad interjút a Parlamentben 2018 január 10-én
Vágólapra másolva!
Németh Zsolt szerint a globalista árral szemben haladva Erdélynek egy új transzilvanizmusra van szüksége, amelynek lényege Erdély szövetsége Bukaresttel és Budapesttel. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint a külhoni magyarság erős hátországként, a szomszédos országok pedig erős partnerként tekinthetnek Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Németh Zsolt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szombaton tartott marosvásárhelyi országos küldöttgyűlésén beszélt erről, szavait az EMNP sajtóosztálya foglalta össze az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Németh Zsolt kijelentette, hogy Magyarország helyzete stabil, nemzetközi súlya egyre nő, s ez azt is jelenti, hogy

a külhoni magyarság erős hátországként számíthat az anyaországra, s erős szomszédként és partnerként tekinthetnek rá a szomszédos országok is.

Hozzátette: látható, hogy a globalizálódó világ új önmeghatározást is szükségessé tesz, és

A politikus szerint a nemzeteknek, a nemzetállamoknak és a nemzeti régióknak össze kell fogniuk, hogy megőrizhessék identitásukat, s joggal merül fel a kérdés: ki más lehet Erdély szövetségese a globalista árral szemben, ha nem a magyar és a román állam?

- fogalmazott Németh Zsolt.

Németh Zsolt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Németh Zsolt kijelentette: bízik benne, hogy a soron következő választásokat követően Románia "beléphet abba a közép-európai ligába", mely síkraszáll a nemzetek Európájáért.

A politikus elmondta, hogy azok a határon túli politikai szervezetek állnak a legközelebb hozzá, amelyek a magyarság megmaradásának és önrendelkezésének ügyét immár évtizedek óta következetesen képviselik.

Ilyennek mondta az EMNP-t és a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) is,

mellyel közös célnak tekintette a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés sikerre vitelét.

Csomortányi István elnök beszámolójában elmondta: az elmúlt hat hónapban elvégzett munka eredménye, hogy mára egy egységes és tettre kész néppárt áll a közelgő önkormányzati választások előtt. A politikus sajnálatának adott hangot amiatt, hogy

a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sem az államelnökjelölt-állításban, sem a marosvásárhelyi polgármesterjelölt-állításban nem tartott igényt az EMNP által javasolt koalícióra.

Csomortányi István javaslatára a küldöttgyűlés megszavazta, hogy az EMNP kössön országos koalíciós megállapodást a Magyar Polgári Párttal (MPP) az önkormányzati választásokra, és ahol a magyarság alacsony számaránya ezt indokolttá teszi, az RMDSZ-szel is legyenek koalíciós megállapodásai.

A küldöttgyűlés arról is döntött, hogy az EMNP a másik két erdélyi magyar politikai szervezeten kívül más párttal nem köt semmilyen választási koalíciós megállapodást.

A küldöttgyűlés megerősítette Csomortányi Istvánt a párt elnöki tisztségében. A párt élére májusban választott Csomortányi István bizalmi szavazást kért személyére és a párt országos elnökségére. A küldöttek közül 97-en bizalmat szavaztak Csomortányinak, heten ellene szavaztak, két szavazat pedig érvénytelen volt. A párt országos elnökségben László György lemondásával megüresedett helyre a küldöttgyűlés Sándor Leventét választotta meg.

Csomortányit az EMNP március 23-án Nagyváradon tartott országos küldöttgyűlésén választották a párt elnökévé, az egy szavazattal alulmaradt ellenjelölt, Soós Sándor azonban a bíróságon támadta meg a választás eredményét, azt kifogásolván, hogy három szavazat érvénytelen volt, és így egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok több mint felét. Az ügyet jövő héten tárgyalja a bíróság.