Felére csökkent a bűncselekmények száma Budapesten az elmúlt kilenc évben

2019.09.21. 13:06

Polgárőrök a fővárosért, főváros a polgárőrökért címmel tartotta rendészeti egyeztető fórumát idén a Budapesti Polgárőr Szövetség - közölte a szervezet szombaton az MTI-vel.  A Fővárosi Önkormányzat dísztermében rendezett pénteki eseményen Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy statisztikai adatok alapján Budapest Európa egyik legbiztonságosabb fővárosának számít, ennek megvalósulásában pedig elvitathatatlan érdeme van a polgárőröknek.

Tarlós István azt is hozzátette, hogy tavaly 10 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma, és ehhez az 1700 budapesti polgárőr 300 ezer órányi szolgálata is hozzájárult. 

A főpolgármester elmondta, hogy Budapest közbiztonságának fenntartására 2 milliárd forintot fordít az önkormányzat.

 Budapest rendőrfőkapitánya, Terdik Tamás a rendezvényen hangsúlyozta, hogy az elmúlt kilenc évben felére csökkent a bűncselekmények száma.

Azt is elmondta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság egyenrangú partnerként tekint a polgárőrökre. 

Tarlós István főpolgármester, mellette felesége, Nagy CecíliaForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke pedig arról beszélt, hogy Budapest közbiztonságának nagyon komoly hatása van az egész ország közbiztonságára. 

Hozzátette, hogy húsz éve csapnivaló volt a város közbiztonsága, de 2010 után gyökeresen megváltozott a helyzet, mára pedig Budapest az egyik legbiztonságosabb város világszerte.

A Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke, Kardos Pál elmondta, hogy a jövő a fiataloké, éppen ezért a Budapesti Polgárőr Szövetségnek nagyon fontos a toborzás. A Budapesti Polgárőr Szövetség legfontosabb célja, hogy erősítse a kapcsolatát a Fővárosi Önkormányzattal.

A rendészeti egyeztető fórumon a Budapesti Polgárőr Szövetség és a Budapesti Műszaki Szakképzés Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma és Szakközépiskolája együttműködési megállapodást írt alá a polgárőrség népszerűsítése, a rendészeti ismeretek bővítése, valamint egymás hasonló célú programjainak segítése érdekében, illetve a közösségi szolgálatok megvalósulása céljából.