Több általános iskolás gyerek betegedett meg szalmonellafertőzés miatt Debrecenben. Ők hányás, hasmenés, kiszáradás miatt kerültek kórházba. Az iskolákban alapos vizsgálatokat végeznek, hogy megtalálják a tömeges fertőzés okát.

Az elmúlt három napban 54 gyereket kezeltek szalmonellával - mondta el az egyetem klinikai központjának elnöke.

Berényi Ervin szerint 44 gyermek a klinikai központ gyermekklinikájára, 10 pedig a Kenézy Gyula egyetemi kórházba került.
Az elmúlt 24 órában mindenkinek stabilizálták az állapotát, senki sincs életveszélyben. Ketten már hazamehettek, a jövő héten pedig valószínűleg a többiek is hazatérhetnek" - mondta el a professzor.
A gyerekek súlyosan kiszáradt, de nem életveszélyes állapotban, hányással, hasmenéssel, magas lázzal kerültek kórházba.

Az egyetem közleménye nem említi, de korábbi információk szerint a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai közül többen lettek rosszul.

A hajdú-bihari kormányhivatal azonnal étel- és tisztasági-, illetve járványügyi vizsgálatokat rendelt el az ügyben, emellett laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek. Egyelőre nem tudni, hogy a megbetegedést mi okozta, mindenesetre az iskola épületét fertőtlenítették.

A tömeges megbetegedés miatt nem rendeltek el iskolaszünetet, a konyha is működik - mondta el Bujdosó Tibor iskolaigazgató.