Az elmúlt hetek világossá tették, hogy az ellenzéki erők szemmel láthatóan nem tudnak mit kezdeni azzal a szituációval, hogy számos településen olyan kormánypárti kihívóval kell szembenézniük, aki kimondottan eredményes városvezetői tevékenységet tudhat magáénak, és amelynek köszönhetően még a baloldali szavazótábor egy részének megnyerésére is alkalmas. Külön érdemes megvizsgálni ebből a szempontból Újpestet, amely korábban egyértelműen a balliberális oldal egyik legstabilabb bázisának számított.

 A Fidesz-KDNP az idei voksoláson ismét a 2010 óta regnáló polgármestert, Wintermantel Zsoltot állítja rajthoz, aki egyfelől tősgyökeres újpestiként helyben széles körben ismert politikus, másfelől pedig az elmúlt 9 évben bizonyította a kerület iránti elkötelezettségét és szakmai hozzáértését.
Ezt a városrész lakói is világosan látják: a Századvég legfrissebb kutatása szerint a válaszadók többsége elégedett a regnáló polgármester teljesítményével (56 százalék), míg csupán 18 százalékuk helyezkedett negatív és 24 százalékuk köztes álláspontra.

Forrás: Századvég

 A kormánypárti jelölt magas népszerűsége elválaszthatatlan attól a ténytől, hogy a helyi választók több mint háromnegyede szerint Wintermantel Zsolt már bizonyított, illetve minden körülmények között kiáll Újpestért (84 illetve 77 százalék), továbbá 81 százalékuk szerint egy tapasztalt, határozott városvezető.

Forrás: Századvég

Hasonló képet mutatnak a kerületi városvezetés teljesítményével kapcsolatos lakossági attitűdök is: a megkérdezettek meghatározó többsége elégedett az önkormányzat munkájával (59 százalék), ezzel szemben pusztán 12 százalékuk fogalmazott meg negatív és 28 százalékuk köztes véleményt.

Forrás: Századvég

Ezzel párhuzamosan a regnáló polgármester ellenzéki kihívója, a Gyurcsány Ferenc által előretolt, momentumos Déri Tibor tökéletesen leképezi az ellenzék által országosan követett mintát, melyet az alábbiakban foglalhatunk össze:

  1.  Helyben teljesen ismeretlen.
  2. Sem városvezetői, sem intézményvezetői tapasztalatokkal nem rendelkezik.
  3. Kizárólag Gyurcsány Ferenc „kegyéből", az ellenzéki pozícióosztogatás eredményeként kerülhetett képbe. (Külön ki kell emelni, hogy az újpesti helyzet tökéletesen tükrözi a baloldal sajátos gondolkodásmódját: a szocialisták helyi „erős embere", Trippon Norbert két súlyos választási kudarc után már szóba sem jöhetett, mint közös jelölt, a Demokratikus Koalíciónak pedig nem volt mersze a saját soraiból kihívót állítani a népszerű Wintermantel Zsolttal szemben, így a volt miniszterelnök a tapasztalatlan és ismeretlen momentumos politikust „húzta elő a kalapjából")
  4. Politikája kimerül a kormánypárti jelölt támadásában, értelmezhető jövőkép felmutatása nélkül. Mindezek fényében nem meglepő, hogy az említett kutatás szerint az újpesti választók többsége (57 százalék) Wintermantel Zsoltot támogatja az ellenzéki szivárvány-koalíció jelöltjével, Déri Tiborral szemben (25 százalék), míg az egykori szocialista Horváth Imre, valamint a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje, Pajor Tibor releváns támogatottsággal nem rendelkezik (6 illetve 2 százalék).
Forrás: Századvég

Az újpesti ellenzéki összefogás alacsony támogatottsága alapvetően két tényezővel magyarázható. Egyrészt a választók az egymással összeegyeztethetetlen világnézetű pártok pusztán hatalomtechnikai természetű együttműködése mögött – jogosan – elvtelenséget éreznek, másrészt megalapozottan feltehető, hogy a lokális beágyazottsággal egyáltalán nem rendelkező polgármesterjelöltjük csak tovább rontott a megítélésükön.

A pozíciók osztogatásán és a hatalmi harcokon alapuló ellenzéki politizálás egyik nem kívánt velejárója ugyanis, hogy még a kifejezetten erős várostudattal rendelkező, a lokálpatriotizmust sokra tartó településeken is előfordulhat, hogy háttéralkuk eredményeként helyi kötődéssel nem rendelkező, jóformán teljesen ismeretlen politikusok válnak a kormányellenes erők közös jelöltjévé. A baloldali pártok ennek köszönhetően Újpesten is egy újabb választási katasztrófa elé néznek, ugyanis a szavazópolgárok sem a helyi beágyazottság hiányát, sem az alkalmatlanságot nem értékelik, amit a kutatási adatok is kétséget kizáróan bizonyítanak.

Dr. Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője