A budapestiek szerint továbbra is Tarlós István a legalkalmasabb jelölt

TARLÓS István
Budapest, 2019. június 22. Tarlós István főpolgármester beszédet mond a felújított óbudai Holdudvar park avatásán 2019. június 22-én. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A Nézőpont Intézet legfrissebb, reprezentatív közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy az októberi önkormányzati választáson biztos részvételt ígérő budapesti választók 53 százaléka Tarlós Istvánra fog szavazni, s csak 40 százalékuk tervezi Karácsony Gergely támogatását. Hét százalékuk pedig az „ellenzék ellenzékére", Puzsér Róbertre szavazna. Három héttel az önkormányzati választás előtt ezzel tovább nyílt a hivatalban lévő és alkalmatlan kihívói közötti különbséget jelképező olló.
Vágólapra másolva!

Tarlós Istvánt erősíti a kampány

Forrás: Nézőpont Intézet

A lassan egy hónapja intenzívebbé vált, s még három hétig tartó önkormányzati választási kampány inkább Tarlós Istvánnak látszik kedvezni a fővárosban, alkalmatlan kihívói nem találják rajta a fogást. Míg Karácsony Gergely az ellenzéki pártok támogatóit próbálja megszólítani, de nem hajlandó észre venni a többi ellenzéki jelöltet, addig

a folytatásra felhatalmazást kérő Tarlós István már egy ideje a városvezetési alkalmasságát állítja a középpontba.

Nem véletlenül: az alkalmassági versenyben az újrázásra esélyes főpolgármester jelentősen vezet.

Arra a kérdésre, hogy az adott személy „alkalmas-e arra, hogy Budapest főpolgármestere legyen", a megkérdezettek 57 százaléka válaszolt igennel Tarlós, 35 százaléka Karácsony és 10 százaléka Puzsér esetében. Az alkalmatlanság feltételezése pedig éppen ellentétes arányokat mutat: Tarlóst csak a választók 35, Karácsonyt 52 és Puzsért 81 százaléka tartja alkalmatlannak. A legkevesebb örömre a kampányt láthatóan élvező Berki Krisztiánnak van: a választók 2 százaléka ugyan alkalmasnak tartja a főpolgármesterségre, 92 százaléka viszont nem. Az alkalmassági küzdelemben Tarlós előnye befagyott, a két héttel korábbi kutatás adataihoz képest hibahatáron belüli eltérések mutathatók csak ki.

Forrás: Nézőpont Intézet

Talán ez is hatással van arra, hogy a közelgő választáson

egyre több budapesti gondolja, hogy Tarlós István fog győzni.

Szeptember elején is már 60 százalékuk ezt mondta (köztük a baloldaliak 43 százaléka), a mostani kutatás szerint már a fővárosiak 64 százaléka gondolja ezt (s továbbra is a baloldaliak 43 százaléka), ami a hibahatárt meghaladó erősödésnek számít - olvasható a Nézőpont Intézet kutatásában.

Forrás: Nézőpont Intézet