A honvédelem és a haderőfejlesztés össztársadalmi ügy - jelentette ki a honvédelmi miniszter Debrecenben, a hajdú-bihari államigazgatási kollégium ülésén.

Benkő Tibor kiemelte: "a béke, amely körülvesz bennünket, rendkívül törékeny, ezért kulcsfontosságú, hogy Magyarország legyen kész és képes határai és állampolgárai védelmére, a béke megőrzésére, fenntartására."

Benkő TiborForrás: MTI/Bodnár Boglárka

A miniszter részletesen szólt a tízéves haderőfejlesztési programról, amelynek tervezett költsége 1500-1700 milliárd forint.

Utalt arra, hogy az asszimetrikus hadviselés (Afganisztán) és a hibrid hadviselés (orosz-ukrán konfliktus) után a "kibertérben is történnek műveletek", amelyek újabb kihívást jelentenek a fejlesztésben, a kutatásban és az innovációban is.

Erről szól a honvédelem és haderőfejlesztés, >>nem háborúra készülünk, hanem a béke megőrzésére, fenntartására<< - hangsúlyozta.

Magyarországnak szüksége van erős, ütőképes, a hazája iránt elkötelezett, lojális katonákból álló, jól felszerelt honvédségre - ismertette a kormány álláspontját Benkő Tibor.

A területi védelmi igazgatásról szólva hibának nevezte, hogy a sorkatonai szolgálattal együtt a hadkötelezettséget is megszűntették, így azt sem lehetett tudni, hány egészséges emberre lehet számítani a haza védelmében.

A miniszter tájékoztatása szerint a honvédelmi és haderőfejlesztési programnak két része van: az első a katonákról, a második a 21. századi technikai korszerűsítésről szól.Előbbi kapcsán részletesen beszélt a katonai életpályamodellről, a hazafias és honvédelmi nevelésről és az önkéntes tartalékosok szerepéről. Emlékeztetett a katonák esküjére - "ha kell életem feláldozásával..." -, amilyen esküt senki mások nem tesznek, elvárható tehát, hogy a katonáknak tisztességes illetményt biztosítsanak.

Az önkéntes tartalékosokról megjegyezte: 2010-ben mindössze 17 tartalékos katonája volt a honvédségnek, jelenleg már 8900-an vannak, ugyanakkor a korszerű haderő megteremtéséhez 30 ezer hivatásos és 20 ezer önkéntes katonára lesz szükség.

A honvédelmi neveléssel összefüggésben kiemelte: a debreceni katonai szakközépiskola és kollégium után további 8-10 ilyen iskolára van szükség az országban. Hozzátette: tavaly 45, az idén már 72 honvédelmi tábort szerveztek, ahol 2500 diák nyaralhatott, és az érdeklődés évről évre nő a táborok iránt.

Benkő Tibor részletesen beszélt a technikai korszerűsítésről és a magyar hadiipar újraindulásáról.

Jelezte: megrendeltek 20 Airbus új könnyű helikoptert, amelyből az első négy ez év végéig megérkezik, a további 16 közepes Airbus helikopter szállítását 2023-ban kezdik meg a gyártók.

Kitért a merevszárnyú csapatszállító és kiképző gépek beszerzésére is, megjegyezve, hogy a csapatszállító gépet 92-93 százalékban katonai célokra használják és csak 7-8 százalékban közjogi máltóságok utazásaira.

A szárazföldi haderőfejlesztés keretében 44 új Leopárd típusú új harckocsi és 12, ugyancsak Leopárd típusú használt kiképző harckocsit vásárolnak, de beszereznek 24 darab önjáró tüzérségi löveget is - sorolta a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor elmondta azt is, hogy kiskunfélegyházi fegyverüzemükben jelenleg 90-en dolgoznak, de 200 főt fognak foglalkoztatni. Két műszakban négy év alatt tudják biztosítani, hogy minden Magyarországon használt kézifegyver - maroklőfegyver, géppisztoly, gépkarabély - hazai gyártású lesz, de már keresik a külföldi piacokat is a magyar fegyvereknek.

A miniszter végezetül a honvédelmi költségvetésre utalva - ami 2018-ban 427 milliárd forint volt, s ahhoz további 150 milliárd forint kiegészítést kaptak - azt mondta, reális cél, hogy 2024-re a költségvetésük elérje a GDP 2 százalékát, de szerinte nem ez a legfontosabb, hanem, hogy "a képességek teljesüljenek".