Eredményesen indítványozta a Fővárosi Nyomozó Ügyészség F. Hassan letartóztatásának fenntartását. Ő az a szír férfi, aki a vád szerint rengeteg ember kivégzéséért felelős, volt, akit közvetlenül ő ölt meg. A férfi ellen három hete emeltek vádat, emberölés bűntettével bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény bűntette és emberiesség elleni bűntett miatt. Már korábban is letartóztatásban volt, most pedig az indoklás szerint azt azért hosszabbították meg, mert tartani lehet attól, hogyha szabadon engedik, megszökik vagy elrejtőzik. A szír férfival szemben az ügyészség tényleges életfogytiglant indítványoz.

A 27 éves F. Hassan ellen három hete emeltek vádat, emberölés bűntettével bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény bűntette és emberiesség elleni bűntett miatt. A vádirat lényege szerint F. Hassan – miután csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez – 2015-ben egy kisebb fegyveres csoport parancsnoka lett.

Budapest, 2019. március 24. A Terrorelhárítási Központ különleges egysége szállítja a terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír férfit a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhezForrás: MTI/Mihádák Zoltán

A férfi a terrorszervezet céljaival azonosult, melynek része volt

a Szíriai Arab Köztársaság területén az alkotmányos, társadalmi és gazdasági rend megváltoztatása, és az elfoglalt területeken az Iszlám Állam hatalmának kiépítése, majd fenntartása.

Ennek a törekvésnek része volt az is, hogy az Iszlám Állam az uralma alatt álló területek lakosságát kivégzésekkel, kínzásokkal módszeresen megfélemlíti, a szervezethez nem csatlakozó, a bevezetett törvényeik szerint az „iszlám ellenségeinek" tekinthető személyeket, közösségeket elrettentő módszerekkel megbünteti vagy megsemmisíti.

Forrás: TEK

A F. Hassan 2015. május elején a terrorszervezet által a műkincsekben gazdag Palmira elfoglalása érdekében, a hadászatilag fontos szíriai Homs tartomány egyik városának, al Shokninak az elfoglalását kapta feladatul. A támadáshoz tartozott az is, hogy a város lakosságából a céljaikkal nem azonosulókat összeírja, róluk egy „halállistát" készítsen. A listát az Iszlám Állam felsőbb vezetése hagyta jóvá, annak végrehajtása F. Hassannak és fegyveres osztagának a feladata volt.A helyi lakosság elleni módszeres és átfogó támadás részeként a vádlott 2015. május 13. és május 15. között al Shokni város főterén egy társával közösen a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, melyről a megfélemlítés fokozása érdekében egy ismeretlen társuk később nyilvánosságra hozott felvételeket készített.Társaival, ugyancsak a nagyobb elrettentés érdekében, a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait – köztük nőket és gyerekeket – arra kényszerítette, hogy a kivégzést nézzék végig, továbbá kérjenek bocsánatot életben hagyásuk érdekében.

Ezen felül a férfi és fegyveres társai 2015. május 13. napját követő napokban a várost végig járva

legalább huszonöt embert, köztük nőket és gyermeket öltek meg.
A vád szerint a módszeresen végrehajtott emberölések közül F. Hassan legalább két ember kivégzésében személyesen is részt, míg egy harmadik embert személyesen, pisztolylövéssel ölt meg.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség március 18-a óta nagy erőkkel, számos nyomozati cselekményt hajtott végre. Ennek keretében F. Hassant összesen 29 órán keresztül hallgatta ki.

A nyomozás során összesen tíz tanú – köztük szemtanúk – kihallgatására került sor, Magyarországon kívül Máltán és Belgiumban.

Forrás: TEK

Az Európa Unió több tagállamára – így Máltára, Belgiumra és Görögországra is kiterjedő – nyomozás megindításában a Terrorelhárítási Központ működött közre. A tagállamok bűnügyi hatóságai közötti együttműködést a hágai székhelyű EUROJUST magyar nemzeti tagja koordinálta, közreműködésével összesen tizenöt jogsegélykérelem keretében került sor bizonyítékok beszerzésére, az együttműködés során az EUROJUST belga, görög és máltai nemzeti tagja nyújtott jelentős mértékű segítséget. A külföldön végrehajtott nyomozási cselekmények elvégzésében különösen a máltai rendőrség és bíróság, valamint a belga és görög rendőrség működött közre.

A nyomozásban a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyolc ügyésze vett részt, munkájukat a Terrorelhárítási Központ tizenöt munkatársa segítette. A nyomozati iratok terjedelme 2200 oldal.
A Fővárosi Nyomozó Ügyészség azt indítványozta, hogy a férfi tényleges életfogytiglant kapjon.