Felsorakozott az ellenzék mögött a HVG nevű álhírgyár

2019.09.23. 10:57

Álhír a hvg.hu-n, avagy a DK-tól a Jobbikig terjedő koalícióhoz a hvg.hu is csatlakozott – közölte a Miniszterelnökség annak kapcsán, hogy a balliberális fake news-gyár egy olyan előterjesztésről írt, ami nem igaz.

A hvg.hu annak érdekében, hogy a balliberális-szélsőjobboldali összefogás jelöltjeit segítse, hazugsággal vesz részt a választási kampányban - közölte a Miniszterelnökség egy olyan cikkel kapcsolatban, amiben egy nem létező előterjesztésről írtak. A kormány soha nem tárgyalt, soha nem támogatott, és a jövőben sem kíván támogatni a hvg.hu cikkében szereplő javaslatot – tették hozzá. 

A hvg.hu tisztességtelen politikai szándékát semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy a cikk megjelenését megelőzően, az újságírói etika legalapvetőbb szabályait figyelmen kívül hagyva meg sem kereste a Miniszterelnökséget. 
Felszólítjuk a hvg.hu-t, hogy hagyjon fel az ál- és rémhírterjesztéssel, és tisztességesebb formákat keressen a balliberális-szélsőjobboldali ellenzék kampányának támogatására – olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

Az ellenzéki jelölt a HVG-től rendeli a cikkeket

Mint arról korábban beszámoltunk, immár sokadjára bukott le a HVG nevű ellenzéki propagandagyár azzal, hogy az ellenzéki politikusok rendelik tőlük a cikkeket. Az Origo birtokába került egy olyan bejegyzés, amiből világosan kiderült, hogy Pikó András, a józsefvárosi ellenzéki álcivil polgármesterjelölt gyakorlatilag maga ismerte el, hogy megrendeli a hvg cikkeit.  Az elmúlt években annyi botrányos álhírt gyártottak a hvg-nél, hogy azokat szinte lehetetlen összegyűjteni, de a legfelháborítóbb eseteket most bemutatjuk.

Nagyon ügyetlenül megy a lejáratás

Nem ez az első eset, hogy csúnyán lebukott a HVG-nek nevezett ellenzéki fake news-gyár. Legutóbb arról írtunk, hogy a hvg megszülte egyik legügyetlenebb lejárató művét. Ugyanis egészen 2019. július 18-án reggelig az volt a hvg egyik legnagyobb baja Orbán Viktorral, hogy nem fapados járatokat vett igénybe egy-egy diplomáciai útja során, 2019. július 18-án reggel azonban fordult a kocka, és most már az volt a baj, hogy fapados járattal közlekedik - családi útján - a miniszterelnök. Van némi ellentmondás a dologban, azonban ez a legkevésbé sem tekinthető meglepőnek, ugyanis a HVG-ből a repülős cikk előtt is mindenféle gátlás nélkül ömlött az átlátszó hazugság.

Az ordító hazugság után nem mondott le Szauer

Mint azt korábban megírtuk, Szauer Péter, a lap (papíron) tulajdonosa feltűnő vonzalmat táplál a repülőgépek, ezen belül is a fapados járatok iránt. Olyannyira, hogy miattuk egy ordító hazugságba is sikerült belekevernie magát. Az e körül kialakult botrány egyébként ugyanazokat a sajtóetikai kérdéseket vetette fel, mint a korábbi bajai MSZP-s videós eset. Akkor az újság főszerkesztője lemondott, Szauernak azonban esze ágában sem volt ugyanezt megtenni. 2017 novemberében egy név nélküli írás jelent meg a balliberális lap internetes felületén, amelyben arról számoltak be, hogy az egyik fapados budapesti járatán a felszállást megelőzően egy stewardess minősíthetetlen hangnemben beszélt az egyik utassal, majd amikor az utas lánya ezt kikérte magának, rendőrökkel parancsolták le őket a fedélzetről. Az ügy sajátossága az volt, hogy nem nevezték meg, kik voltak az érintettjei a történetnek, csakhogy később kiderült, Szauer Péter HVG-tulajdonosról és lányáról volt szó. 

Az eleve súlyos etikai kérdéseket vetett fel, hogy mennyiben tekinthető objektívnek úgy egy írás, hogy az a tulajdonos sérelmeiről szól, ráadásul ezt a nagyon fontos tényt elhallgatják a nyilvánosság elől. De a hvg cikkével nemcsak ez volt a probléma, hanem az is, hogy egy olyan sztorival akarták lejáratni a légitársaságot, amely nem is volt igaz. Mint kiderült, az írás tele volt konkrét hazugságokkal, a publikálást követően a hírek szerint 17-szer kellett rajta módosítani, többek között például azért, mert egy olyan stewardesst gyanúsítottak meg, aki nem is volt a gépen.

Álhírgyártásban verhetetlen a hvgForrás: Origo

Képesek voltak egy álriportot közölni a Billy Elliotról

Nemcsak a légitársaságok besározásán dolgoznak hangyaszorgalommal, kulturális téren is kopognak a billentyűzetek a propagandalap szerkesztőségében. Ez utóbbi műfaj kiskatonája a legutóbbi repülős cikket jegyző újságírónő, aki a szakma szabályaira fittyet hányva, politikai érdekből álriportot közölt egy musicalről. Mint emlékezetes, 2018 nyarán az Erkel Színház Billy Elliot-előadására nem fogytak megfelelően a jegyek, ezért a sorozat felét törölték, lényegét tekintve minden második előadást tartották meg. Az ellenzéki propagandamédia viszont azt kezdte mondogatni, hogy azért törlik, mert a darab érinti a homoszexualitás kérdését. Ez persze nevetséges hazugság volt, ráadásul az előadást egészen idén őszig játszották.. Mindenesetre a HVG munkatársnője álriportot közölt az Erkel Színház előadásáról. Meg nem nevezett nézők mondtak ügyetlenül megfogalmazott, a valóságban soha el nem hangzott, átlátszó (ellenzéki) propagandaszövegeket. 

A cikkről ordított, hogy álriport volt, és ennél is egyértelműbb volt, hogy politikai motivációból született. 

Az újságírónő - aki az egyik ellenzéki televízióban olykor vendégként is feltűnik, és kínos lámpalázával, akadozó fogalmazásával vidám perceket szerez a nézőknek - rendszeresen ír olyan cikkeket a HVG-ben, amiben elég feltűnően a másfél évig börtönben ült Gyurcsány-ügyvéd, Czeglédy Csaba álláspontját képviseli. Miként feltűnő gyorsasággal tájékoztatja az újságírónőt egy Litresits nevű MSZP-s ügyvéd, aki egyébként éppen Czeglédy Csabát szokta gyakran képviselni.

A kormánypártiak halálát kívánta a hvg kisújságírója

Ne felejtkezzünk el arról sem, hogy az idei EP-választás napján a hvg kisújságírója több százezer fideszes halálával viccelődött közzétett posztjában. „Vigyél magaddal még egy embert! Hátha leszakad a híd!" – írta közösségi oldalán közzétett, saját gyártású képére, amelyen a tavaly márciusi Békemenet résztvevői láthatóak, amint a Margit hídon sétálnak. A szocialista Bangóné Borbély Ildikó után érkezett a végtelenül alpári ellenzéki megnyilvánulás, amelyben a kormánypárti szimpatizánsokat becsmérlik. Sőt, ezúttal nem egyszerűen lepatkányozta a Fidesz szimpatizánsait egy ellenzéki szereplő, hanem a halálukat kívánta. Azaz, egy ellenzéki politikus után egy ellenzéki propagandista is nyíltan gyalázni kezdte a kormánypárt támogatóit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK