Művészeti maraton a pszichiátriai betegséggel küzdők elfogadásáért

PsychArt24 Művészeti Maraton
Vágólapra másolva!
A pszicho-szociális fogyatékossággal élőkkel szembeni előítéletek csökkentése, életminőségük javulása és társadalmi integrációja érdekében hozták létre kilenc évvel ezelőtt a PsychArt24 Művészeti Maratont, amelyet az idén már 10. alkalommal, szeptember 27-28-án rendeznek meg Budapesten és Debrecenben - olvasható a szervezet sajtóközleményében. Az esemény fővédnöke dr. Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár és Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.
Vágólapra másolva!

Jubileumot ünnepel a PsychArt24 Művészeti Maraton, hiszen szeptember végén már 10. alkalommal rendezik meg. Az évek során a szervezők célja nem változott: szerették volna összehozni egy eseményen a pszichiátriai betegséggel küzdőket, családtagjaikat, a mentálisan egészségesen élőkkel.

A közös élmény ugyanis hozzásegít ahhoz, hogy csökkenjenek az előítéletek a pszicho-szociális fogyatékossággal élőkkel szemben, javuljon életminőségük és társadalmi integrációjuk.

A pszicho-szociális fogyatékossággal élő emberekre jellemző a szorongás, a belső feszültség, az érzelmek és félelmek kifejezésének nehézsége, illetve a környezettől való elszigetelődés.

Társadalmi beilleszkedésüket sok esetben azonban nemcsak saját mentális problémáik, hanem a velük szemben létező előítéletek is gátolják.

Kezelésükben nagy szerepet kap ugyanakkor a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük nyílik a belső feszültség levezetésére és érzelmeik kifejezésére. A betegek nagyjából 15 százaléka a betegség fellobbanását követően, spontán kezd festeni, verseket, prózákat írni, vagy éppen zenélni. Így saját maguknak és a külvilágnak is láthatóvá tudják tenni belső világukat, küzdelmeiket, és az alkotásaikon keresztül képesek önmagukra reflektálni.

Ezt a folyamatot segíti a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája jóvoltából létrehozott Moravcsik Alapítvány, amely 1991-es alapítása óta kiemelt szerepet vállalt a pszicho-szociális fogyatékossággal élők rehabilitációjában, foglalkoztatásában és az értékteremtő képességeik fejlesztésében. Ennek egyik formája a PsychArt24 is. Az esemény a személyes megtapasztaláson keresztül segíti a résztvevőkben a tolerancia erősítését és új szemlélet kialakulását a fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatban.

– fogalmazott Dr. Simon Lajos, a Moravcsik Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Forrás: PsychArt24

A 10. PsychArt24 művészeti maratont szeptember 27-28-án 12 órától, idén két helyszínen, az idén 250 éves Semmelweis Egyetem új épületében, az Elméleti Orvostudományi Központjában és a Debreceni Egyetem Élettudományi Központjában rendezik. A program témája: Művészettel a gyógyulásért. Az esemény festményeiből decemberben kiállítás nyílik a Budapest Art Brut Galériában, majd Debrecenben is megtekinthetőek lesznek az alkotások.

Az esemény fővédnöke dr. Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár és Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.