Agrárminiszter: Támogatni kell a gazdákat ahhoz, hogy az éghajlatváltozás kihívásait jól kezeljék

2019.09.25. 11:13

Nagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet az uniós mezőgazdasági miniszterek találkozóján, hogy a gazdákat védeni és támogatni kell ahhoz, hogy az éghajlatváltozás kihívásaira megfelelő válaszokat tudjanak adni. A miniszter arra is javaslatot tett, hogy ne engedjenek Európán kívülről behozni olyan termékeket, amelyek előállítása nagy mértékben elősegíti a klímaváltozás negatív hatásait.

Az agrárminiszter szerdán az M1 aktuális csatornán azt hangsúlyozta, hogy nem kérhetik a gazdákat, hogy a társadalmi elvárásoknak megfelelően járuljanak hozzá az éghajlatváltozás mérsékléséhez, ha nem adnak nekik ehhez támogatást.

A találkozón elsődleges célkitűzéssé vált, hogy a közös agrárpolitika forrásai ne csökkenjenek, így a gazdáknak támogatást nyújthatnak olyan technológiai fejlesztésekhez és agrotechnikai eljárásokhoz, amelyek a szénmegkötést segítik.

Nagy István arra tett javaslatot, hogy ne engedjenek Európán kívülről behozni olyan termékeket, amelyek előállítása nagy mértékben elősegíti a klímaváltozás negatív hatásait.

IllusztrációForrás: Origo

Az agrárminiszter beszélt arról is, hogy a kormány Magyarország erdősültségét 22 százalékról 27 százalékra emeli az ország fásítási programmal, amelyhez kapcsolódóan az agrártárca az idén a duplájára emelte az erdőtelepítéshez igényelhető jövedelempótló támogatások összegét, és növelte a támogatások igénybevételének időtartamát.

Nagy István a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, szeptember 26. és 29. között rendezik meg az idei Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást, amelyen többek között bemutatják a legújabb fejlesztéseket. Az esemény lehetőséget ad arra is, hogy köszönetet mondjanak a gazdáknak, és felkeltsék a fiatalok érdeklődését a mezőgazdaság iránt - tette hozzá.