Az ország több mint kilenc százalékára terjednek ki a natúrparkok

Vágólapra másolva!
Magyarország területének több mint kilenc százalékára, a magyar települések pedig 9,5 százalékára terjednek ki a natúrparkok - közölte Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára szerdán a Pilisi Sziklák Natúrpark címátadó ünnepségén, Kesztölcön a tárca közleménye szerint.
Vágólapra másolva!

A Pilisi Sziklák Natúrpark tizenötödikként kapta meg a névhasználathoz a miniszteri hozzájárulást igazoló oklevelet - tette hozzá az államtitkár, majd elmondta, hogy a hálózat egyenletesen oszlik el az ország területén,

mind a hét régióban található natúrpark.

A kezdeményezés elsődleges célja a táji, természeti és kulturális értékek megőrzése és fenntartható hasznosítása. A natúrpark működése a térségi szereplők szoros együttműködésére épül, amelyben minden szervezet hozzájárul a fejlesztési koncepcióban elfogadott közös irányok megvalósulásához - fűzte hozzá.

Rácz András szerint a táji és természeti környezet identitásképző erő, amire vigyázni kell, de önmagában az állami erőfeszítés nem elég, ezért számít a helyben élők segítsége.

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója úgy vélte, hogy önmagában a nemzeti park nem tudja a természet értékeit megőrizni, ezért

számítanak a helyi önkormányzatokra, oktatási intézményekre, a gazdálkodókra és a natúrparkokra.

A Pilisi Sziklák Natúrpark Pest és Komárom-Esztergom megye határán helyezkedik el, öt település közigazgatási területére terjed ki, amelyek közül a legnagyobb Piliscsaba. Területe 10 565 hektár, népességszáma pedig 18 ezret tesz ki. A natúrpark létrejöttét a Virágzó Kesztölc Egyesület kezdeményezte - írta az Agrárminisztérium.