Az önkormányzatok nem képeznek önálló hatalmi ágat, de egészen biztos, hogy a fővárosiak nem kérnek abból, hogy a város vezetője folyamatosan háborúzzon a kormánnyal –mondta Mráz Ágoston Sámuel a Századvég Budapest konferenciáján. Ifj. Lomnici Zoltán szerint, ha egy helyi politikus csak országos ügyekről beszél, annak meglesz a következménye. Kovács István pedig arról beszélt, hogy 2010 óta a baloldalon változatlan a stratégia.

Az alkalmasság lesz a legfőbb kifejezése a mostani önkormányzati választási kampánynak és a főpolgármester-választásnak – mondta Mráz Ágoston Sámuel a Századvég Budapest-konferenciáján. A Nézőpont Csoport vezetője szerint az önkormányzatok nem képeznek önálló hatalmi ágat, de egészen biztos, hogy a budapestiek nem kérnek abból, hogy a város vezetője folyamatosan háborúzzon a kormánnyal. Az ellenzék célja, hogy 2022-ig folyamatos kormányellenes kampányt folytasson Budapesten – tette hozzá.

Mráz szólt arról is, hogy Puzsér minden bizonnyal a választás utáni korszakra készül. Berki Krisztián számára a reflektorfény a fontos, míg Karácsony nem mérte fel, hogy kit is kell legyőznie, mivel Tarlóssal az ellenzékiek egy része is egyetért. A Nézőpont csoport szerint október 13-a után Gyurcsány egyesíteni akarja az ellenzéket, és egy új ellenzéki Gyurcsány-korszak kezdődik.

A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy az önkormányzati választás a helyi hatalomról szólFotó: Csudai Sándor - Origo

Budapest sokkal élhetőbb, mint London

Mind az európai, mind a hazai normák rögzítik, hogy a polgármester és a helyi képviselő a helyi közügyek mentén politizál, a jogi normák egyértelműek – mondta ifj. Lomnici Zoltán. A Századvég jogi szakértője szerint, ha egy helyi politikus csak országos ügyekről beszél, annak meglesz a következménye. Október 13-án a helyi vezetők alkalmasságáról döntünk. Ha megnézzük, akkor az Egyesült Államokban az előválasztáson a legalkalmasabb jelöltek versenyeznek, míg nálunk a baloldalon erről szó sem volt – tette hozzá.

A Századvég jogi szakértője arról is beszélt, hogy az ellenzéki térfélen olyan hangulat van, hogy ez a harc lesz a végső. Két párt maradt talpon az ellenzéki térfélen: a DK és Momentum. Az utóbbi alakulat sajátos helyzetben van, mivel nincsenek magyar, csak európai parlamenti képviselői – tette hozzá. Budapest akkor győz, ha a jelenlegi tendenciák megmaradnak, ami azt jelenti, hogy az utóbbi években jelentősen csökkent a súlyos bűncselekmények száma a fővárosban. A számok alapján sokkal élhetőbb Budapest, mint London – hangsúlyozta a szakember.

Ifj. Lomnici: Budapest sokkal élhetőbb, mint LondonFotó: Csudai Sándor - Origo

Horrorkoalíció

Kovács István szerint nem lehet eltekinteni attól, hogy az ellenzéki oldalon horrorkoalíció jött létre. Az Alapjogokért Központ szakértője szerint teljesen bizonytalan politikai hátterű jelöltek vannak, akinek meg van háttere, az meg szintén probléma. Budapest nagyon sok szempontból önálló, és máshogy viselkedik, mint az ország, és politikailag is mások a preferenciái, de nem különbözik abban az ország többi részétől, hogy a saját környezetük élhető legyen – mondta a szakember.

Kovács István úgy látja, 2010 óta a baloldalon változatlan a stratégia. Ennek a lényege a kifogások gyártása, hogy miért nem tudnak ők választást nyerni. A mostani önkormányzati választásba úgy kapaszkodnak, mint egy utolsó mentőövbe – tette hozzá. Miközben a DK és a Momentum folyamatosan erősödött, addig az MSZP, az LMP és a Jobbik gyakorlatilag eltűnt a süllyesztőben – mondta Kovács István. Úgy látja, a Momentum nagy csalódás lesz, mert nincs semmilyen értelmes kezdeményezésük.

dr. Ferencz Orsolya Ildikó Józsefváros megújulásáról beszéltFotó: Csudai Sándor - Origo

Teljesen megújult Józsefváros és a Várnegyed is

Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokkal kapcsolatos egyes feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy a jövőben is folytatódnak a beruházások a Várban. Így újjá fogják építeni az egykori Külügyminisztérium épületét, valamint a Dísz téren az egykori honvédségi épületet. Szólt arról is, hogy míg a kommunisták a II. világháború pusztítása után tovább pusztították a Várnegyedet, addig a 2010 utáni kormányváltás után a Várat az építkezés jellemzi, és a fő cél, hogy ismét Budapest teljes értékű része legyen ez a városrész.

Fodor Gergely a Várnegyed felújításáról beszéltFotó: Csudai Sándor - Origo

Ferencz Orsolya, józsefvárosi képviselő arról beszélt, hogy a kerületben újjászületett az Orczy-park, feltámadt a Golgota tér, és teljesen megújult a Teleki tér is. A fideszes képviselő szólt arról is, hogy a XXI. század megérkezett Józsefvárosba, pedig a Kádár-rendszerben az volt a cél, hogy teljesen tönkretegyék a kerületet.