Vlagyimir Putyin orosz elnök október 30-i budapesti látogatásáról egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Az ENSZ-közgyűlés ülésszakának helyszínén tartott tárgyalást követően a magyar diplomácia vezetője az MTI-nek elmondta: Putyin Orbán Viktor miniszterelnökkel tartandó találkozójának részleteit, illetve várható tartalmát tekintették át.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kétoldalú találkozójukon az ENSZ New York-i székházában 2019. szeptember 25-én.Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Kiemelték, hogy az orosz fél hiánytalanul és határidőre teljesítette a korábban kötött megállapodásokat, így Magyarország gázellátása biztosított a jövő esztendőre.Készen állnak arra, hogy a további időszakról is tárgyaljanak ezen a területen - tette hozzá Szijjártó Péter.

Megállapították azt is, hogy a paksi atomerőmű bővítésének előkészítése menetrend szerint haladhat előre.Megállapodtak abban, hogy a két ország összehangolja erőfeszítéseit a közel-keleti keresztények védelmének érdekében.

Magyarország és Oroszország is elismeri, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, és segíteni kell az odatartozó közösségeit a Közel-Keleten.Véglegesítették a szociális biztonságról szóló megállapodást, illetve az onkológia területén folytatott együttműködésről szóló megállapodást, amelyeket a csúcstalálkozón írnak majd alá - jelezte a magyar külügyminiszter.