Mi lesz az ellenzékkel Karácsony Gergely őszödi beszéde után?

2019.09.27. 09:10

Bő két héttel a magyarországi önkormányzati választások előtt összeomlani látszik a magyar ellenzék önkormányzati kampánya. Korábban sem álltak jól, de eddig az ellenzék abba a reménybe kapaszkodott, hogy talán Budapesten meg tudja szorongatni a [kormánypárt] Fideszt. A csütörtökön nyilvánosságra került hangfelvétellel – amelyen Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje az őt jelölő szocialista párttal való rendkívül feszült kapcsolatáról, a szocialisták korrupciós ügyeiről és saját alkalmatlanságáról beszél – úgy tűnik, ez a kevéske remény is szertefoszlik. Lánczi Tamás politológus elemzését a V4NA nemzetközi hírügynökség számára készítette, itt olvashatják.

Bár Karácsony Gergely vélhetően mindent tagadni fog, a kiszivárgott felvétel több ponton is kegyelemdöfést visz be az ellenzéknek.

A kormánypártok budapesti kampánykommunikációja arra épült, hogy Karácsony Gergely alkalmatlan jelölt. A felvételen ezt maga Karácsony Gergely is elismeri, amikor arról beszél, hogy Zuglóban és a fővárosi politikában hogyan vált az ellenzéki pártok játékszerévé:

Egy csomó minden rám van bízva, program, tehát ezekkel ők nem foglalkoznak, vagy legalábbis ott, én soha nem egyeztettem senkivel, amik hatalmi kérdéseken túl vannak, ott azt csinálok, amit akarok. Ezekben persze nem. Én úgy működök, hogy viszonylag ritkán csapok az asztalra, és ezt be akarom osztani. Nem egy autoriter ember vagyok, és eddig egyszer volt olyan, hogy azt mondtam, hogy ez így lesz, és akkor az úgy lett.

Az én zsarolási potenciálom az alkalmas arra, hogy dolgokat helyre tegyen, de bizonyos dolgok nem fognak megmozdulni, és azt fogják mondani, hogy jó, akkor Gergő, akkor menj.

Miközben az ellenzék a korrupció elleni harc bajnokaként pozícionálja magát, Karácsony politikai szövetségeseit köztörvényes bűnözőként írja le:

Ennek az alternatívája pedig egy sokkal jobb renoméjú, volt iskolaigazgató, akit a helyi szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent. Csabának legalább annyi esze van, hogy mi az, amiért börtönbe lehet menni. Ez nyilván kifelé nagyon ciki, meg tartalmiakban is sok szempontból ciki.

 

- Igaz, hogy megfenyegette a családodat [Tóth Csaba, a szocialisták helyi országgyűlési képviselője]? - Ne viccelj. Többször.

 

Az ellenzéki pártok folyamatosan az összefogást és annak sikerességét hangsúlyozzák, főpolgármester-jelöltjük azonban siralmas képet fest az együttműködés valódi állapotáról: Bár a választók valószínűleg eddig is sejtették, hogy a liberális és az egykori szélsőjobbos-antiszemita törpepártok együttműködése nem zökkenőmentes, a hangfelvétel bepillantást enged a színfalak mögé. Karácsony szavai világossá teszik, hogy rendkívül súlyos feszültségek terhelik az összefogást, ami sok bizonytalan szavazót eltántoríthat az ellenzéki jelöltekre való voksolástól.

"Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (...), tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni."

"Horváth Csaba egyébként egy kurva nehéz falat, mert a Horváth Csaba sajnos egy szikla ebben a konstrukcióban, jobban, mint a Tüttő Kata, vagy bárki. Az egész az, hogy őt kiszereljük ebből a dologból, és rábeszéljük az előválasztásra, ez volt a vigaszág."

A hangfelvétel nyilvánosságra kerülése szemmel láthatóan váratlanul érte az ellenzéket és Karácsony Gergelyt, aki belezavarodva a magyarázkodásba, rögtön hazugságba is keveredett: először beismerte, hogy a mondatok egy magánbeszélgetésen hangzottak el, majd azt nyilatkozta, hogy a felvétel egy összevágott anyag. Mindezzel persze még semmit sem magyarázott meg a felvétel tartalmával kapcsolatban.

Nem kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde óta ez az ellenzék egyik legpusztítóbb botránya, ami bizonyosan befolyással lesz a kampány hátralévő időszakára.