A legnagyobb nemzetközi gyártók csak Magyarországon annyi PET palackot termelnek, hogy a hulladékaikkal kétszer meg lehetne tölteni a Velencei-tavat évente. 1,5 milliárd műanyag palackról van szó.

Az európai műanyagipari szövetség adataiból az is kiderül, mennyire komoly problémát jelentenek a PET palackok, hiszen nagyrészük a vizeinkbe, az erdőkbe, a földekre kerül, és csak 17 százalékukat hasznosítják újra. Viszont az újrahasznosítás sem végleges megoldás, mivel a műanyagból készült tárgyakból legfeljebb egyszer jöhet létre azonos termék.  

Forrás: Origo

A legfrissebb kutatásokból az derül ki, hogy minden ember átlagosan 5 grammnyi műanyagszemcsét fogyaszt el hetente, amely egy bankkártyányi mennyiségnek felel meg.

Ezzel szemben az alumíniumdoboz a leggyakrabban újrahasznosított anyagok egyike - gyakorlatilag korlátlanul, örökké újrafeldolgozható.

Az amerikai The Aluminum Association szerint ráadásul átlagosan mindössze 60 nappal azután, hogy a fogyasztó a szemetesbe dobta, új termék készül az alumíniumhulladékból.