Soros álciviljei hallgatásba és tétlenségbe menekülnek Karácsony őszödi beszédével kapcsolatban

Házkutatás választási csalás miatt Baross utca 85 Pikó András ellenzéki jelölt VIII. kerület Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Sem a Transparency International, sem a K-Monitor, sem az Amnesty International, sem a Társaság a Szabadságjogokért nevezetű szervezet nem adott ki felháborodott és számonkérő közleményt azzal kapcsolatban, hogy a Karácsony Gergelyről kiszivárgott felvétel szerint súlyos törvénysértések gyanúja merülhetett fel Zuglóban. A kiszivárgott felvételen többek között nyíltan beszél a zuglói MSZP lopásairól, kritizálja ellenzéki szövetségeseit és a családját ért fenyegetésekre is utal a teljesen alkalmatlan polgármester. A Transparency International kérdésünkre azt közölte, hogy nem tesznek feljelentést a kiszivárgott anyaggal kapcsolatban, mert szerintük nem hangzott el konkrét jogsértésre való utalás. A TASZ úgy vélekedik az ügyről, hogy itt csupán két politikus konfliktusáról van szó.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön látott napvilágot az a hanganyag amelyen Karácsony Gergely nyíltan beszél a zuglói MSZP lopásairól, kritizálja ellenzéki szövetségeseit és a családját ért fenyegetésekre is utal. A sok szempontból Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét idéző felvételen a baloldal főpolgármester-jelöltje azt mondta többek között, hogy elásnák, ha visszatérne a kerületébe.

Eddig a hanganyag alapján csak Tényi István tett feljelentést tett az ügyészségen. A közérdekű ügyekben ismert férfi feljelentése szerint

fennállhat a költségvetési csalás gyanúja, ugyanakkor a hangfelvétel tartalma alapján akár a vesztegetés, a zaklatás, a kényszerítés, a zsarolás és a bűnpártolás is felmerülhet.

Karácsony kijelentéseire nem ugrottak hirtelen Soros szervezetei Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Négy szervezetet kerestünk

Mindezek fényében több kérdéssel fordultunk a Transparency International, az Amnesty International, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a K-Monitor Közhasznú Egyesülethez. Mivel az érintett szervezetek sok esetben a korrupció esetleges távoli gyanúja esetén is már kongatják a vészharangokat, főleg ha jobboldali közszereplőről van szó, ezért kíváncsiak voltunk rá, hogy ilyen fajsúlyos kijelentések után valamelyik szervezet indít-e bármilyen vizsgálatot, feljelentést tesz-e vagy pedig közleményben reagálnak az elhangzottakra.

Az érintett szervezetek oldalait átnézve azt tapasztaltuk, hogy

több mint 24 órával a felvétel nyilvánosságra kerülése után semmilyen módon nem reagáltak az elhangzottakra.

Éppen ezért is fordultunk az érintettekhez, hogy valamilyen formában kommentálják az elhangzottakat.

A Transparency nem lát okot a feljelentésre

A Transparency International Magyarország figyelmét is felkeltette a Karácsony Gergely egyes állításait tartalmazó hangfelvétel – közölte az Origóval a szervezet.

A hangfelvételt meghallgatva azonban azt állapították meg, hogy nem hangzik el konkrét jogsértésre utaló állítás.

A hangfelvételen hallható bizonytalan tartalmú spekulációk nem tekinthetőek a büntetőtörvény által büntetni rendelt valamely konkrét bűncselekményre vonatkozó megalapozott állításnak. A Transparency International Magyarország ezért nem kezdeményezi a hatóságok intézkedését – olvasható a nyilatkozatukban.

Vagyis, az, hogy szétlopják Zuglót, nem utal bűncselekményre. De az sem, hogy Karácsony Gergelyt megfenyegették a családjával.

Végül meglehetősen cinikusan minket bíztattak feljelentésre, mondván ha olyan adat van a birtokunkban, amely tényleges vagy közvetlenül fenyegető jogsértésre, visszaélésre utal, akkor tegyünk feljelentést az ügyészségen vagy valamely nyomozó hatóságnál. Mintha ez a sajtó feladata lenne, nem pedig azoké az állítólagos civil szervezeteké, amelyek magukról azt állítják, hogy a korrupció ellen küzdenek. Végül még panaszkodnak egy sort a válaszban arról, hogy sajtóértesülésekre alapozott feljelentéseikre a hatóságok azt válaszolták, hogy sajtóértesülésekkel nem foglalkoznak.

Megjegyeznénk, hogy itt nem sajtóértesülésről van szó, hanem egy az internetre kikerült hangfelvételről, ami elég jelentős különbség, de az elutasítás veszélyét most kétségkívül kiküszöbölte a Transparency, mindjárt azzal, hogy nem is tett feljelentést.

A Transparency International nem lát okot arra, hogy feljelentést tegyen Forrás: MTI/Földi Imre

Nem tudják, mire irányult a fenyegetés

A Társaság a Szabadságjogokért azt közölte, hogy „a szóban forgó felvételen az hangzik el, hogy Tóth Csaba megfenyegette Karácsony Gergely családját." Hogy pontosan mire irányult a fenyegetés, a felvételből nem állapítható meg – tették hozzá. A TASZ akkor nyilvánul meg, illetve kezdeményez jogi eljárást, ha az állam vagy annak szervei megsértik a polgárok alapjogait, vagy alapjogsértő mulasztást követnek el. Jelen ügyben két politikus közötti konfliktusról van szó – véli a TASZ. Az ilyen konfliktusokra a TASZ tevékenysége nem terjed ki – zárul a nyilatkozatuk.

Cikkünk megjelenéséig azonban a többi szervezettől nem kaptunk választ, amint megérkeznek, frissítjük cikkünket.

„Láthatóan csetlik-botlik”

így reagált Orbán Viktor miniszterelnök arra a felvételre, amelyen a teljesen alkalmatlan zuglói polgármester egy nyilvánosságra került hangfelvételen többek között arról beszélt, hogy a szocik szétlopják a kerületet. A napvilágra került anyagon, azonban még ennél érdekesebb dolgok is elhangzottak, így többek között:

  • „Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (...), tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni."
  • „Az a veszély nem fenyeget, hogy a XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébet megnyeri a választást."
  • „A Horváth Csaba egyébként egy k*a nehéz falat, mert a Horváth Csaba sajnos egy szikla ebben a konstrukcióban, jobban, mint a Tüttő Kata vagy bárki."
  • „Ennek az alternatívája pedig egy sokkal jobb renoméjú, volt iskolaigazgató, akit a helyi szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent." „Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni."
  • „Az én zsarolási potenciálom az alkalmas arra, hogy dolgokat helyre tegyen, de bizonyos dolgok nem fognak megmozdulni, és azt fogják mondani, hogy jó, Gergő, akkor menj."
  • „Többször előfordult, hogy ezek az emberek megkerestek bizonyos beruházásokkal kapcsolatban, de kidobtam őket, mint macskát szarni."

Karácsony: Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt

Nem ez az első eset, hogy a több balliberális szervezetnek is hátat fordító Karácsony Gergely a baloldali támogatóit bírálta.

Karácsony ezt 2012-ben egy zártkörű, a Debreceni Egyetemen megtartott beszélgetésen mondta. Miniszterelnök-jelöltként, 2017 decemberében pedig úgy fogalmazott: „Alapvetően az az érzésem, hogy a faszért hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem."