Kedden nyílik meg Budán a Gyarmati Dezső Uszoda

Gyarmati dezső Uszoda
Budapest, 2019. szeptember 28. A Gyarmati Dezső Uszoda az átadóünnepség napján a II. kerületi Máriaremetei úton 2019. szeptember 28-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Átadták a főváros II. kerületében a máriaremetei Gyarmati Dezső Uszodát szombaton, a több mint 7 milliárd forintból megvalósított létesítmény, amely kedden nyitja meg kapuit, három medencével, több mint kétezer négyzetméternyi vízfelülettel szolgálja majd a lakosság és a gyereksport igényeit.
Vágólapra másolva!
A Gyarmati Dezső Uszoda az átadóünnepség napján a II. kerületi Máriaremetei úton 2019. szeptember 28-án Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az átadóünnepségen Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester azt mondta: több évtizedes igény,

sok éves tervezés és egy másfél éven át tartó, rengeteg kihívással járó építkezés eredményeként, közös erővel valóra váltottunk egy álmot.

"A Gyarmati Dezső Uszoda nemcsak mint sportlétesítmény érték, az összefogás és a felelős önkormányzati munka jelképe is.

- fogalmazott a polgármester.

A városrész fejlesztései nem a látványberuházásokról szólnak, hanem az ott élők számára legfontosabb dolgokról: a gyerekekről, az egészségről, a nyugodt mindennapokról, a minőségi szolgáltatásokról és a mozgás lehetőségéről - mondta Láng Zsolt.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a II. kerület polgármestere Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A polgármester kitért arra, hogy

az elmúlt 13 évben szinte minden választási időszakban szinte minden jelölt megígérte az uszoda megépítését.

Ő ezt nem tette, mert az önkormányzat akkori költségvetési helyzete és az ország akkori gazdasági feltételei mellett felelőtlenség lett volna megépíteni és üzemeltetni ekkora sportlétesítményt. Az a biztos eladósodáshoz vezetett volna.

Mára a II. kerületi önkormányzat stabil gazdálkodása, a nemzetgazdasági helyzet, a tao-rendszer stabil működése megteremtette a lehetőséget a sportlétesítmény megvalósításához.

Ez eladósodás, hitelfelvétel nélkül történt meg - mondta.

Összekapcsolják a Pokorny József Sport- és Szabadidőközponttal

A fejlesztések folytatódnak, és a tervek szerint 2020-ban az úszócsarnokot összekapcsolják a szomszédos Pokorny József Sport- és Szabadidőközponttal,

ezzel létrehoznák Budapest legnagyobb és legszínvonalasabb közösségi és sportterét 7,5 hektáron.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a kerület országgyűlési képviselője elmondta, hogy a II. kerület a sport területén is fejlődik, a következő évekre is világos tervekkel rendelkezik az önkormányzat.

Emellett folyamatban van orvosi rendelők, utak és játszóterek felújítása, valamint parkok kialakítása.

Az uszodát a valaha élt legsikeresebb vízilabdázóról és edzőről, Gyarmati Dezsőről nevezték el. Ezzel emlékeznek a magyar úszó- és vízilabdasport által elért eredményekre, arra amit a saját nemzeti közösségük életéhez hozzátettek. A francia cégek a tao-támogatásból jelentős mértékben járultak hozzá az uszoda felépítéséhez a francia iskola közelsége miatt. - mondta.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j5), Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a II. kerület polgármestere (j4), Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok úszó, orvos, Gyarmati Dezső lánya (j3), Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. kerület fideszes országgyűlési képviselője (j), valamint Drávucz Rita olimpikon, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó (b7), Kovács István, a Szolnoki Vízilabda SC szakmai igazgatója (b5) átvágja a nemzeti színű szalagot a Gyarmati Dezső Uszoda átadóünnepségén a II. kerületi Máriaremetei úton Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Varga Mihály pénzügyminiszter, a kerület fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy II. kerületi önkormányzat nagyon sokat vállalt az elmúlt években, hogy saját erőforrásaiból tudja terveit megvalósítani, és ezekhez a kormány örömmel társult. Tervek nélkül nincsenek megvalósult álmok, és ha egy kerületnek nincsenek tervei, akkor azokhoz nem lehet partnerként csatlakozni - tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte:

Magyarország gazdasági teljesítménye lehetővé teszi, hogy ilyen beruházásokat meg tudjanak valósítani.

A II. kerületben folyamatosan emelkedik a gyerekek száma, ezért az bölcsődei és óvodai intézményrendszert folyamatosan bővítik tette hozzá.

Gyerekek vízilabdáznak a Gyarmati Dezső Uszodában az átadóünnepség után a II. kerületi Máriaremetei úton Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ünnepségen jelen volt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, volt államfő, Risztov Éva olimpia bajnok úszónő, a létesítmény úszásoktatásért felelős vezetője, Pascale Andreani francia nagykövet, valamint az átadón részt vettek Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó hozzátartozói is.

A Gyarmati Dezső Uszoda építése 2018 márciusában kezdődött. Az uszoda a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpontot közvetlen szomszédságában létesült.

Az optimális működéshez hozzájárul még

egy 20x10-es tanmedence, egy körülbelül ezer ember befogadására alkalmas kétoldali nézőtéri lelátó, a létesítményen belül kialakított büfé és fitneszterem, valamint egy téliesíthető, vízilabda-mérkőzések tartására is alkalmas 33x20 méteres kültéri medence

- olvasható a közreadott sajtóanyagban.