A V4-eknek is kulcsfontosságú az osztrák választás

2019.09.29. 10:51

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője úgy látja, hogy a visegrádi országok számára is kulcsfontosságú a vasárnapi osztrák választás eredménye.

Az elemző azzal indokolta véleményét az M1 Aktuális csatornán, hogy ha Sebastian Kurz - a közvélemény-kutatások által győzelemre esélyesnek tartott - Osztrák Néppárt vezetője újra az Osztrák Szabadságpárttal alakít kormánykoalíciót, az egyfajta garancia lehet arra, hogy Ausztria, a V4-ek szövetségeseként, kitart bevándorlásellenes álláspontja mellett. 

Deák Dániel azt mondta, hogy a migráció kérdése központi eleme volt az osztrák választási kampánynak, és a lehetséges koalíciós partnerek közül a szabadságpárt programja áll legközelebb Sebastian Kurz migrációs politikájához.

Emlékeztetett arra, hogy Sebastian Kurz külügyminisztersége és kancellársága idején a bevándorlás kérdésében mindig szembehelyezkedett a német kormány akaratával, és annak ellenére megtartotta migrációellenes álláspontját, hogy 2016-ban éles bírálatokat kapott Angela Merkel német kancellártól. 

Megjegyezte azt is, hogy Sebastian Kurz nemrég megjelent önéletrajzi könyve szerint Angela Merkel informális csatornákon is megpróbálta rávenni arra, hogy ne támogassa a balkáni migrációs útvonal lezárását.