Vasárnap reggel folytatódott a szombaton indult 34. SPAR Budapest maraton. Az esemény két napján mintegy 30 ezer sportoló és futni szerető állt rajthoz. A vasárnapi fő számot Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára indította el.

Az államtitkár elmondta, hogy a résztvevők mindannyian példaképek, akik hírül viszik a mozgás szeretetét, a sport fontosságát és a közösségi sportolás örömét szerte az országban.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Úgy fogalmazott, hogy az egyik legfontosabb feladatunk, hogy a fiataloknak át tudjuk adni a mindennapi testmozgás szeretetét, és az életük részévé váljon a mozgásgazdag életmód, hiszen egyetlenegy eszköz van a kezünkben, amivel meg tudjuk őrizni és tartani az egészségünket, ami nem más, mint a sport. 

Az egészséges magyar fiatalság pedig egy egészséges nemzet alapköve kell, hogy legyen. A Szabó Tünde által vasárnap reggel elindított versenyen mintegy 8000 futó állt a rajthoz.

A Vasas SC két atlétája, Jenkei Péter és Gyurkó Fanni nyerte a fő versenyszámokat

A Budapest Sportiroda tájékoztatása szerint egyéniben Jenkei Péter 2:23:22, míg Gyurkó Fanni 2:42:54 óra alatt teljesítette a 42,195 kilométeres távot. A férfiaknál Jenkei mögött a címvédőként rajthoz állt Csere Gáspár a második, Fehér Márk pedig a harmadik helyen végzett. A nőknél szintén az előző évben győztes lett a második a pécsi Szabó Tünde személyében, míg harmadikként a brit Georgina Fenn (2:56:49 ó) követte Gyurkót.

A maratoni távon magyar bajnoki érmekért is zajlott a küzdelem, a nőknél Ferenc Katalin állhatott még fel a dobogóra.

Jenkei a versenyt követően elmondta: nagyon örül első sikerének, amelyet maratoni országos bajnokságon aratott.
A táv első felében együtt futottam Gáspárral, majd sikerült az élre kerülnöm, de harminc kilométer után egyre nehezebben ment a futás. Így még inkább értékelem a győzelmet - nyilatkozta a Vasas újdonsült bajnoka.

Gyurkó Fanni kifejtette: a táv során szinte végig egyedül futott, és óra nélkül végig csak önmagára figyelt.
A pálya vonalvezetése tetszett, jól futható, de a meleg miatt elmaradtam attól az időtől, amire a formám alapján képes lennék. Kíváncsian várom a következő maratoni erőpróbát, négy hét múlva, Frankfurtban - emelte ki.

A két nap során összesen 30 982 nevezőt regisztráltak a különböző versenyszámokban, vasárnap 5971-en vállalták egyéniben a maratoni távot.

Eredmények:

férfiak:

1. Jenkei Péter (Vasas SC) 2:23:22 óra
2. Csere Gáspár (BEAC) 2:26:21
3. Fehér Márk (Jogging Plus) 2:38:47

nők:

1. Gyurkó Fanni (Vasas SC) 2:42:54 óra
2. Szabó Tünde (PVSK) 2:47:32
3. Georgina Fenn (brit) 2:56:49
4. Ferenc Katalin (Vasas SC) 3:00:47 - a magyar bajnokság bronzérmese