Orbán Viktor: Magyarország a kereszténydemokrácia és nem a liberalizmus talaján áll

Fidesz tisztújító kongresszusa, BOK Sportcsarnok, 2019.09.29.
Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Magyarország mára egy kereszténydemokrata állam lett - mondta Orbán Viktor a Fidesz újraválasztott elnöke a párt tisztújító kongresszusán. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy megegyezés kell Európa keleti és nyugati fele között, valamint az ország készen áll arra, hogy a migránsokat visszavigye azokba az országokba, ahonnan jöttek. Orbán Viktor szerint a következő évtized legnagyobb feladata a magyarországi szegénység felszámolása lesz. A kongresszuson megválasztották a párt alelnökeit is Novák Katalin, Kósa Lajos, Kubatov Gábor és Németh Szilárd személyében. 
Vágólapra másolva!

Létrehoztunk egy magyar kereszténydemokrata államot - mondta Orbán Viktor, a Fidesz újraválasztott elnöke a párt XXVIII. kongresszusán. A kormányfő közölte, hogy nem a liberalizmus talaján áll a kormányzás. A kormányfő elmondta, hogy az 1990-es rendszerváltás után 20 év küzdelem jött a szocialistákkal.

Az utcai forradalom helyett egy 2010-es alkotmányos forradalom jött - mindez pedig a kettős rendszerváltás kiteljesedése volt Orbán Viktor szavai szerint. Úgy látja, a 2011-es új alaptörvény a Fidesz történetének egyik legnagyobb sikere volt. Ez a második rendszerváltás volt a keresztény rendszerváltás, aminek a filozófiai alapja a keresztény szabadság volt.

Orbán Viktor: Kereszténydemokrata államot hoztunk létre Fotó: Csudai Sándor - Origo

A keresztény szabadság alapjai

Orbán Viktor a keresztény szabadság alapjának nevezte a bevándorlás helyett a családok támogatását, a nemzet elárulása helyett a határon túliak befogadását.

- tette hozzá. Éppen ezért nem léptek le a színről, és vannak a politika porondján a december 5-i nemzetárulók, a 2006-os utcai rendőrterrort vezetők, valamint az országot pénzügyi csődbe vivők, valamint a devizahitelezést elszabadító emberek - emlékeztetett Orbán Viktor.

Percről percre a kongresszusról

A Fidesz kongresszusáról az Origo percről percre tudósított. Cikkünket itt olvashatják.

Orbán Viktor felidézte a 10 évvel ezelőtti állapotokat, amikor az ország a csőd szélén volt, és folyamatosan romlott az életszínvonal. A kormányfő szerint gyorsan hozzászoktunk azokhoz a közállapotokhoz, amik között ma élünk. Mára többek között megszabadultunk a gazdasági helytartóktól, 850 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, az adórendszerünk Európa-szerte elismert.

- mondta a kormányfő. Ismertetése szerint 77 kórházat felújítottak, az orvosok bére 81 százalékkal nőtt. Klímavédelemben olyan országokat előztünk meg, akik előszeretettel tekintik magukat élharcosoknak. Felkészültünk a következő évtizedek kihívásaira - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor: A cél a szegénység felszámolása Fotó: Csudai Sándor - Origo

A cél a szegénység felszámolása

- mondta Orbán Viktor. A másik nagy kérdés a cigányság helyzetének a rendezése lesz, már eddig is komoly eredmények vannak, így kétszer többen dolgoznak, mint 2010-ben. A kormányfő szólt arról is, hogy a dolgok most kezdenek komolyra fordulni Európában, egyre többen utasítják el a brüsszeli birodalmat, és az európai nemzetek szövetségét akarják. Az unió tagjai akarunk maradni, és nem akarunk kenyértörést azokkal, akik multikulturálissá alakították az országukat - tette hozzá.

Meg kell egyezni a két Európa között

Orbán Viktor kijelentette, hogy megegyezésre kell jutni Európa két fele között a magyar érdekek mentén.

Egy ilyen együttélésnek világos feltételei vannak, így odaát el kell fogadni, hogy jogunk van a keresztény szabadság mentén berendezni az életünket. Nem kérünk a Soros-féle aktivistákból, így vigyék el őket innen - mondta Orbán. Az unió költségvetése nem arra való, hogy politikai aktivistákat képezzenek ki, és finanszírozzanak.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy szívesen átveszik az olasz államhatár ellenőrzését, és vállalják a migránsok hazaszállítását. "Csak egy szavadba kerül, és megyünk" - mondta az olasz miniszterelnöknek a magyar kormányfő.

- tette hozzá.

Orbán Viktor: Megegyezés kell Európa két fele között Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nincs ok a kishitűségre

Semmi okunk a kishitűségre, mivel itthon a világ legmodernebb gyárait a magyar mérnökök irányítják - hangsúlyozta a kormányfő. Megjelennek a következő időszakban a közép-európai multinacionális vállalatok. A kormányfő szólt arról is, hogy nem érti, miért akarnak a szegediek migránsvárossá válni, és ha baloldali vezetés marad, akkor szinte biztosan oda telepítik be uniós színtérről az illegális bevándorlókat.

- mondta Orbán Viktor. Szólt arról is, hogy úgy tűnik, hogy az ellenzék egységes lett, de inkább egymást ássák el. A jó zuglói szocialista párját ritkítja - tette hozzá.

Mindenkihez el kell jutnunk, és mindenkit meg kell győznünk - tette hozzá. A kommunisták mind ott lesznek, legyünk ott mi is. Nagy győzelmet arathatunk, de ezt megérdemlitek, mert ti voltatok azok, akik visszaadták az emberek hitét és bizalmát - mondta Orbán Viktor.

Szijjártó Péter: Ide egyetlen illegális bevándorló sem jöhet be

A bevándorláspártiak megnyitják a határokat az illegális bevándorlók előtt, majd nyomást helyeznek a többi országra, hogy fogadják be és osszák szét őket - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Fidesz tisztújító kongresszusán. A tárcavezető kiemelte:

Európa legsikeresebb pártjának kongresszusa a mai, ez az európai parlamenti választáson is bebizonyosodott.

Ez kellő önbizalmat ad a következő idő csatáihoz - vélekedett. Hangoztatta: "mindegy, milyen nyomást helyeznek ránk" Európa bevándorláspárti erői, ide egyetlen illegális bevándorló sem jöhet be. Csak Magyarország döntheti el, ki jöhet ide, és "kikkel akarunk együtt élni".

Varga Judit igazságügyi miniszter arról beszélt: nem várják el, hogy mások is Magyarország útját járják, nem kritizálnak másokat, de a magyar kormány elutasítja a kettős mércét, és elvárja, hogy az EU tartsa tiszteletben a tagállamok identitását.

Szijjártó: Ide nem hoznak illegális bevándorlókat Forrás: Origo

Gulyás Gergely: A legsikeresebb időszak

A Miniszterelnökséget vezető miniszter értékelése szerint

Gulyás Gergely kiemelte: Magyarország önbizalmában, gazdaságában, biztonságában és jövőképében egyaránt megerősödött. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az ország helyzetéről szólva úgy fogalmazott:

Arról is beszélt, hogy a Fidesz és szövetségesei bár távolról sem tökéletesek, számukra a kormányzás eszköz, megtisztelő lehetőség az ország szuverenitásának megőrzéséhez, a nemzeti szuverenitás megerősítéséhez, ahhoz, hogy utakat nyissanak a szabadságban a jólét felé.

Gulyás Gergely: Budapest a dualizmus időszaka óta nem látott mértékben fejlődő város Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kocsis Máté: Ettől nem kell tartani

A Fidesz-frakció a továbbiakban is őrizni fogja az Országgyűlés méltóságát, és "az ellenzéki képviselők gyalázkodásával szembeni jogos indulat" sem tereli majd el a figyelmüket az emberek akaratáról - mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Szavai szerint az ellenzék parlamenti viselkedését illetően jelentős javulástól nem kell tartani. Az ellenzéket jellemezve úgy fogalmazott: a "támolygó vezérük nyelvbotlásával", "a kígyózó kígyókkal" új korszak köszöntött be Magyarországon. Kocsis Máté azt mondta: